Sara Lindman tillsammans med sönerna Einar, Edwin och Elias. 
Sara Lindman tillsammans med sönerna Einar, Edwin och Elias. 

28-åriga Sara Lindman har varit med om fyra missfall. Två tidiga och två sena. I dag har hon tre friska söner. ”Även om det varit jobbigt är det så värt det många, många gånger om” säger hon till Metro.

För åtta år sedan bestämde sig Sara Lindman och hennes pojkvän, som i dag är gifta, för att skaffa barn. Efter två år blev paret gravida. Men lyckan blev kortvarig. I vecka sju fick Sara missfall.

– Jag förstod på en gång att det var ett missfall när jag började blöda. Vi blev superledsna eftersom vi försökt i flera år.

Paret hade inte berättat för någon att de väntade barn och Sara valde att inte berätta om missfallet. Enligt henne var det otroligt jobbigt att må dåligt utan att någon förstod varför hon var nedstämd. Trots missfallet var paret positiva till att försöka igen.

– Hopp hade vi hela tiden och jag tänkte att någon gång är det väl vår tur.

LÄS MER: Gynekologen: Vanligt med missfall – ändå skäms många

Sara blödde i fyra veckor efter missfallet. Hon fick en mens och plussade igen. Den här gången valde de att berätta. I vecka nio fick Sara missfall.

– Det kändes som ett nederlag och som att jag inte duger som kvinna.

Hon förbannade sin kropp för missfallen. Men berättar att det var lättare att gå vidare när folk visste vad de gick igenom. Efter två månader blev hon gravid igen.

– Vi blev jätteglada igen men nu var jag ännu mer rädd.

Till skillnad från hennes vänner som kunde njuta av sina graviditeter kände Sara hela tiden oro och rädsla.

– Varje gång jag gick på toaletten var jag rädd för att se blod.

Fem veckor för tidigt föddes Elias.

– Jag hade alla komplikationer man kan ha. Jag fick foglossning i vecka 16 och kräktes i princip hela tiden men eftersom de andra graviditeterna tagit slut var alla graviditetssymptom att föredra. Så länge jag mådde illa visste jag att jag var gravid.

Paret ville gärna att Elias skulle få ett syskon och så fort han slutat amma börja de försöka igen. De blev gravida på en gång. Men i vecka 20 började Sara må dåligt och få konstiga flytningar. På ultraljudet fick paret veta att de väntade tvillingar men att den ena dött i vecka 16.

– När hon säger att det är ett hjärta som inte slår och ett som inte gör det kändes det väldigt tudelat. Jag blev först jätteledsen och det tog ett tag innan jag förstod att det var ett barn som levde och då blev jag jätteglad.

Hennes kropp stötte aldrig ut den döda tvillingen men i vecka 24 satte Saras värkar igång. Hon blev sängliggande och i vecka 28 plus två gjordes ett akut snitt efter att livmoderkakan brustit.

– Vi var jätterädda och Edwins lungor kollapsade. Han fick ligga i respirator och flygas till Umeå. Han fick hjärt- och lungräddas tre gånger under de två första veckorna.

Men Edwin var en kämpe och överlevde. Efter Edwin planerade inte paret fler syskon. Men trots att Sara åt p-piller blev hon gravid igen. Och ställdes inför ett val.

– Under graviditeten fick jag veta att jag hade cancer, berättar hon.

LÄS MER: Därför vill jag prata om mina sex missfall

Sara råddes att göra abort för att kunna påbörja behandling. Men hon valde att behålla barnet. Under mellandagarna 2013 när Sara var i vecka 20 gick paret på koll och ultraljudet visade att barnet dött. Men Saras kropp stötte inte ut fostret. På nyårsdagen blev hon igångsatt.

– Det gjorde skitont. Det gjorde ondare än när jag födde Elias. Det var som att kroppen jobbade emot medan värkarna pressade på. Förlossningen tog tolv timmar.

Efter missfallet påbörjades Saras cellgiftbehandling och hon fick höra att hon inte skulle kunna bli gravid. Men när den avslutades i december 2014 visade det sig att hon trots allt var gravid. Juni 2015 föddes sonen Einar i vecka 28.

– Jag upplever att folk undviker att prata om missfall. Det förstärker känslan att det är något att skämmas över. Jag var mer arg på min kropp för att den inte fungerade men jag har aldrig skämts, säger Sara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa