Sarah Coulibaly skulle lägga in en bokning för åtta personer – fick ta emot rasistiska påhopp.
Sarah Coulibaly skulle lägga in en bokning för åtta personer – fick ta emot rasistiska påhopp.

“Vi är allergiska mot svarta människor”, stod det i mejlet som Sarah Coulibaly, delägare och är kock på den Västafrikanska restaurangen Babemba i Göteborg, fick ta emot.

Sarah Coulibaly har drivit restaurang tillsammans med sin man sedan 2015. Själv kommer hon från Mali och älskar mat och matkultur.

– När vi öppnade restaurang i Sverige så ville vi visa alla vad det är vi äter. Då får man något annat att prata om än fattigdom och oro. Matkulturen är min grej, säger Sarah.

LÄS MER: Fem vanliga rasistargument och varför de inte håller

Men då och då får Sarah höra rasistiska kommentarer om hennes kultur.

– I början tänkte jag inte så mycket på det. Folk sa att “nej, usch, jag vill inte äta afrikansk mat”. Man hör vad de menar, säger Sarah.

Det här var första gången de fått ta emot ett rasistiskt mejl. Åtta personer ville boka bord på restaurangen, vilket Sarah blev jätteglad för. Sedan läste hon meddelandet.

– Jag trodde att det var ett skämt först. Jag ringde upp personen men han lade på. Då skickade jag ett mejl tillbaka, säger Sarah.

LÄS MER: Vad är skillnaden mellan en rasist, nazist och fascist?

“Hej! Jag såg bokningen för den 11/5 och att ni är allergiska mot svarta människor. Kocken är svart men hon tillagar inte svarta människor kött så det är lugnt. MVH”, skrev Sarah tillbaka.

Sarah bestämde sig för att lägga upp mejlet och svaret på sociala medier och restaurangen har fått fin respons.

– Jag brukar inte vara såhär känslig, men jag behövde bara lägga upp det. Folk har varit så snälla och stöttar. Det får en att tro på människor, säger Sarah.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Jag vill bara vara normal

Sarahs man ville polisanmäla händelsen, men Sarah tyckte inte att det var någon idé.

– Vad skulle polisen göra? De skulle lägga ner anmälan ändå, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset