30-åriga Vankadarath Saritha har i veckan skrivit historia. Detta efter att ha blivit den första kvinnan att någonsin rekryteras som busschaufför i den indiska miljonstaden Delhi.

Efter fyra veckors utbildning berättade den indiska busschauffören Vankadarath Saritha inför sitt första arbetspass till The Times of India att hennes största prioritet kommer att vara att försäkra säkerheten för hennes kvinnliga passagerare.

– Det kommer att bli en utmaning eftersom chaufförers rykte inte är så bra, men jag kommer att följa alla regler och särskilt tänka på kvinnor säkerhet, sa hon till tidningen.

Det har på senare år funnits en upprördhet och en stor allmän opinion mot de trakasserier och våldsbrott som dagligen drabbar kvinnor i Indien. Det hela väckte 2012 internationell uppmärksamhet efter en brutal och hänsynslös gängvåldtäkt mot en 23-årig kvinnlig student på en buss i just Delhi.

Dömd för indiska bussvåldtäkten i tv-intervju: Tjejer mer ansvariga än killar

Saritha, som kommer från den södra delstaten Telangana, började köra buss för att hjälpa till att försörja sin familj.

Hon hoppas att hon i och med sin yrkesroll kan hjälpa till att stärka andra kvinnor.

– Jag vill sända ut ett budskap till alla kvinnor i vårt samhälle om att inget jobb är menat endast för män. Kvinnor kan göra allting om de värderar deras potential.

RH Minas på bussbolaget Delhi Transport Corporation var mycket nöjd med företagets nyrekrytering.

– Att ha en kvinnlig förare kommer att förbättra bilden av vår service. Vi hade sju till åtta ansökningar och vi anställde Saritha. Nu kommer vi att annonsera igen och anställa fler kvinnliga förare, sa han enligt BBC.

Det enda problemet hon stötte på under sin första arbetsdag i måndags uppges vara tekniskt, då bussens dörrar krånglade en aning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset