Nicolas Sarkozy. Arkvibild.
Nicolas Sarkozy. Arkvibild.

Franske ex-presidenten Nicolas Sarkozy ställer upp i nästa års presidentval. Den konservative politikern gav beskedet i sociala medier och i förordet till en ännu inte publicerad bok.

"Jag har beslutat att kandidera i presidentvalet 2017. Jag känner att jag har styrkan att leda denna kamp under en svår tid i vår historia", skriver Sarkozy på sin Facebooksida.

61-årigen förlorade i förra valet 2012 mot den nuvarande socialistiske presidenten François Hollande. Han har inte gjort någon hemlighet av att han siktar på topposten, men först väntar Republikanernas primärval i november. Där får han bland annat konkurrens av de båda förra premiärministrarna François Fillon och Alain Juppé samt ett tiotal andra kandidater.

Förre ekonomiministern Arnaud Montebourg är den senaste på socialistsidan som sagt att han kommer att utmana Hollande, som brottas med låga förtroende- och opinionssiffror.

– Jag kandiderar eftersom det är omöjligt för mig att stödja François Hollande, sade Montebourg när han tillkännagav att han ställer upp.

Socialistpartiets primärval hålls i slutet av januari nästa år, och segraren kommer att få möta Republikanernas kandidat samt Nationella frontens Marine Le Pen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset