Den tidigare premiärministern Francois Fillon gick segrande ur det franska primärvalet på söndagen.
Den tidigare premiärministern Francois Fillon gick segrande ur det franska primärvalet på söndagen.

Förre presidenten Nicolas Sarkozy har erkänt sig besegrad i den franska högerns primärval. Otippade François Fillon leder stort, när en majoritet av rösterna räknats.

När det stod klart att den liberale François Fillon vunnit en jordskredsseger i primärvalet medgav Sarkozy sitt nederlag och sade att han avser att rösta på konkurrenten i den andra valomgången, rapporterar Reuters.

– Jag kan inte se att Sarkozy kan fortsätta sin politiska karriär efter det här, säger journalisten och Frankrikekännaren Ing-Marie Froman till TT.

Segraren i nästa valomgång flyttar troligen in i Élyséepalatset efter den impopuläre presidenten François Hollande, även om främlingsfientliga Nationella frontens Marine Le Pen är beredd att ta strid.

Fransk högertradition

Froman beskriver det som "en sensation" att François Fillon nu får representera partiet Les Républicains (Republikanerna) och stödjande mitten-högerpartier.

– Han är en solid högerpolitiker och han är en politiker som väljarna känner igen. Men han har hela tiden varit nedtonad och en väldigt kontrollerad person.

Samtidigt upplever hon inte att den politiska skillnaden mellan Alain Juppé, som längtat efter presidentposten efter erfarenheter som premiärminister, och Fillon som speciellt stor. Valet har snarare kommit att handla om Sarkozy.

– Sarkozy har lagt sig väldigt långt till höger, väldigt nära Nationella frontens politik under den här valrörelsens. Det har varken Juppé eller Fillon gjort. De två är väl förankrade i gammal fransk högertradition.

Högt valdeltagande

När rösterna i drygt 9 000 av de drygt 10 200 vallokalerna hade räknats hade Fillon 44,2 procent av väljarstödet, Juppé 28,3 procent och Sarkozy 20,8 procent.

Sju kandidater ställde upp, men för att få representera höger-mittenpartierna i presidentvalet krävs det att få fler än hälften av rösterna vid valet. Därför följer en andra och avgörande valomgång nästa söndag mellan de två som fått flest röster.

Liksom Sarkozy har Bruno Le Maire, som var en av de sju kandidaterna i dagens franska primärval, sagt att han nu kommer att stödja Fillon andra valomgången, rapporterar Reuters.

Valdeltagandet var ovanligt högt, fler än 3,6 miljoner röstade.

I de politiska kulisserna väntar Nationella fronten där partiledaren Marine Le Pen har siktet inställt på att bli republikens första kvinnliga president.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset