Nicolas Sarkozy. Arkivbild.
Nicolas Sarkozy. Arkivbild.

Den franska presidentkandidaten Nicolas Sarkozy kräver hårdare tag mot dem som invandrat till landet: De som vill bli fransmän måste mer än bara prata språket – de måste också leva som fransmän.

Högerpolitikern Nicolas Sarkozy, som var landets president 2007–2012 och ställer upp på nytt i valet nästa år, har tagit sikte på integration, eller rättare sagt assimilering av dem som bosatt sig i republiken.

– Vi ska inte längre satsa på integration som inte fungerar, vi ska kräva assimilering, sade Sarkozy under ett framträdande i Parisförorten Franconville i måndags, och förtydligade resonemanget med att de som vill bli fransmän både måste prata franska och leva som fransmän, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Assimilering, till skillnad från integration, innebär att invandrare överger sin ursprungliga kultur.

– Så snart du blir fransman blir gallerna dina förfäder. "Jag älskar Frankrike, jag har lärt mig Frankrikes historia, jag ser mig själv som fransk", är vad du måste säga, sade Sarkozy.

Presidentkandidaten hänvisade bland annat till diskussionen om huruvida det är rätt eller fel av städer i Sydfrankrike att förbjuda heltäckande baddräkter för kvinnor, burkinis, och förklarade att han inte kommer att acceptera baddräkterna.

Nicolas Sarkozy har gynnats i opinionsundersökningarna under de senaste månaderna sedan han skärpt tonen mot islam och invandrare.

Christophe Ena/AP/TT
Nicolas Sarkozy. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset