Kvinnors klädsel på stranden avhandlas nu i högsta instans i Paris. Arkivbild från Israel.
Kvinnors klädsel på stranden avhandlas nu i högsta instans i Paris. Arkivbild från Israel.

Ex-presidenten Nicolas Sarkozy lovar att totalförbjuda burkini om han åter väljs till Frankrikes president. På fredagen väntas en domstol i Paris avgöra om de sydfranska förbuden är lagliga. Samtidigt fortsätter debatten att rasa i sociala medier.

"Kommer ni ihåg när Storbritannien attackerades av katolska terrorister på 70- och 80-talen, och vi tvingade nunnor att ta av sina dok så att allt blev bra?", skriver den brittiska användaren Cairns i ett populärt Twitter-inlägg, och fortsätter: "Nä, inte jag heller. Vi gjorde ju inte det, eftersom det skulle ha varit HELT JÄVLA KNÄPPT".

Inlägget är typiskt för den rasande debatt som utbrutit sedan fransk polis börjat slå till mot påklädda muslimska kvinnor på Rivierans stränder.

Solskyddsdräkter

Den svenska miljöpartisten Yvonne Ruwaida är inne på samma spår, när hon under hashtaggen #burkiniban lägger ut bilder på våtdräkter bredvid den muslimska burkinin och kristen nunneklädsel. Andra visar på sociala medier upp barn i heltäckande solskyddsdräkter på stranden, och undrar om de också är förbjudna.

Men Republikanernas Nicolas Sarkozy lovar hårdare tag och ett totalförbud mot burkinin om han åter väljs till Frankrikes president. Han ledde landet 2007-2012, men förlorade i senaste valet efter att ha blivit mäkta impopulär.

– Jag vägrar att låta burkinin förekomma på franska stränder och badbassänger. Det måste bli en lag som förbjuder den över hela republiken, sade han i ett tal inför 2 000 personer i en sporthall i Chateaurenard.

Ställs på sin spets

Den laddade frågan ställs på sin spets när domstolen Conseil d’état (Statliga rådet) i Paris avgör om de lokala sydfranska förbuden är korrekta och befogade. Enligt nyhetsbyrån AFP kommer utslaget att presenteras klockan 15 (svensk tid) på fredagen.

I måndags beslutade en domstol i Nice att ett lokalt förbud i Villeneuve-Loubet är "nödvändigt, lämpligt och proportionerligt". Men människorättsorganisationerna LDH (Ligue des droits de l’homme) och CCIF (Le Comité contre l’islamophobie en France) överklagade, och det är den frågan som Statliga rådet nu ska avgöra.

Lokala förbud mot täckande strandklädsel med religiösa förtecken har införts efter de blodiga jihadistiska terrordåden i Frankrike.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset