Li Fen får ledarroll i bordtennislandslaget, där Peter Sartz blir förbundskapten. Arkivbild.
Li Fen får ledarroll i bordtennislandslaget, där Peter Sartz blir förbundskapten. Arkivbild.

Svensk dampingis ska bli bättre, det ska den nye förbundskaptenen Peter Sartz se till.Bland annat genom att använda Li Fens kinesiska grundkunskaper.– Vi behöver utveckla både kvalitet och kvantitet, säger han.

Bordtennistränaren Sartz tar över efter Thomas von Scheele, som har slutat. Och genom en liten annan roll, där fokus ligger på damlandslaget, ska Sartz utveckla bordtennisen på damsidan i Sverige.

– Min huvudsakliga uppgift är att göra resultat med damerna och säkra den röda tråden så att vi bygger framtiden också, säger han.

Den Kina-fostrade Li Fen, 40, tog EM-guld 2013 och var med i OS i Rio. Hon och Matilda Ekholm, som nyligen tog EM-medalj i mixed, är förebilderna i landslaget. Li Fen får också en ledarroll i landslaget framöver.

– Hon har en spetskompetens, som alla som kommer från det kinesiska systemet har, och som vi ska använda oss av för att lära den nya generationen. Vi har ett gäng på åtta-tio tjejer i åldrarna 14 till 20 år som vi ska få fart på mot OS i Tokyo, säger Sartz.

– De unga tjejerna är för dåligt tekniskt utbildade. Vi tränar för lite och spelar för likt herrarna. Vi måste lära oss ett enklare spelsystem på damsidan för det straffar sig mycket hårare när man gör misstag på damsidan. Li Fen spelar enkelt och effektivt och det hoppas vi föra över på de unga tjejerna.

Peter Sartz har tidigare varit förbundskapten i Danmark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset