Samsungs nya Galaxy Note 7 kan börja brinna eller explodera. Nu stoppas telefonen av flera flygbolag, däribland SAS. Arkivbild.
Samsungs nya Galaxy Note 7 kan börja brinna eller explodera. Nu stoppas telefonen av flera flygbolag, däribland SAS. Arkivbild.

Flygbolaget SAS förbjuder passagerarna att använda Samsungs nya toppmodell Galaxy Note 7 ombord. Orsaken är de upprepade fallen där batteriet fått telefonerna att börja brinna eller explodera.

Inom bilindustrin är det närmast vardagsmat att brister i tekniken tvingar tillverkarna att återkalla miljontals bilar. Inom mobilbranschen är det oerhört ovanligt och det var mycket oväntat att just Samsung, världens största tillverkare av telefoner, för en vecka sedan tvingades återkalla samtliga 2,5 miljoner sålda exemplar av det nya flaggskeppet Galaxy Note 7. Samsung hävdade i samband med återkallandet att man känner till 35 fall där batteriet fått telefonen att börja brinna eller explodera, men många experter tror att antalet är högre än så. I samband med återkallandet uppgav Samsung att problemet berör 24 av varje miljon sålda Note 7.

Förbjuden tills vidare

På torsdagen avrådde den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA flygpassagerare från att använda eller ladda telefonmodellen ombord. SAS är ett av flera flygbolag som följt rekommendationen och nu förbjuder passagerarna att ha en Note 7 påslagen ombord på planen.

– Eftersom FAA gått ut med en så stark rekommendation har SAS valt att förbjuda telefonen tills vidare, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS, till TT.

Återkallats i USA

SAS förbjuder inte någon att ta ombord den aktuella telefonen, med den får inte vara påslagen eller laddas på planen, påpekar han.

– Vi har information på hemsidan, vid incheckningen och det tas även upp av personalen vid annonseringen ombord.

Det är inte troligt att det finns särskilt många exemplar av telefonen i Sverige. Den skulle egentligen börjat säljas här 2 september, men lanseringen har tills vidare skjutits upp. De flesta av de 2,5 miljoner telefoner som återkallas har sålts i Sydkorea och USA.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset