Under onsdagen valde Saudiarabien att ge en robot med namnet Sophia medborgarskap. Sophia, som talade i samband med landets Future investment initiative, är den första roboten som fått medborgarskap i ett land. Nu kritiseras beslutet, eftersom roboten, till skillnad från mänskliga saudiska kvinnor, till exempel inte behöver bära slöja.

Under onsdagen gavs en robot medborgarskap i Saudiarabien. Sophia, en ”kvinnlig” robot som kan hålla konversationer och uttrycka sig med hjälp av sitt ansikte gjorde sin debut under en konferens i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Roboten fick i en panel tillsammans med CNBC:s Andrew Ross Sorkin veta att den fått vad Sorkin beskrev som ”Saudiarabiens första robot-medborgarskap”, rapporterar ABC.

– Jag är väldigt hedrad och stolt över detta unika utnämnande. Det är historiskt att vara världens första robot med medborgarskap, sa Sophia.

LÄS MER: Saudiarabien storsatsar på industriregion

Sophia är skapad av det Hongkong-baserade företaget Hanson Robotics med syftet att hjälpa pensionärer och parkbesökare. Roboten har kameror som gör att hon kan ”Hålla ögonkontakt” och känna igen människor. Roboten har dessutom artificiell intelligens som enligt Hanson robotics gör att ”hon” blir smartare ju mer hon pratar med människor, enligt Slate.

På sociala medier kritiserades faktumet att Sophia verkade ha fler rättigheter än vad saudiska kvinnor och gästarbetare i Saudiarabien har. Sophia stod till exempel på scenen utan den slöja som saudiska kvinnor behöver ha på sig i offentligheten, hon hade heller ingen manlig beskyddare. En Twitter-användare ställde sig till exempel frågan om det var en manlig beskyddare som hämtade ut passet i Sophias namn, eller om ”hon är speciell och kan hantera procedurerna själv”.

Saudiarabien, som är en absolut monarki med religionsbaserade lagar, har länge kritiserats för sina brister på mänskliga rättigheter. I ett tal tidigare i veckan utlovade Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman en mer moderat islam, och ett land som är öppet för alla religioner och resten av världen. Tankesmedjan Freedom house rankar sedan lång tid tillbaka Saudiarabien som en av världens strängaste diktaturer.

”Kungariket Saudiarabien begränsar nästan alla politiska och medborgerliga rättigheter genom en kombination av förtryckande lagar och våld”, skriver man i sin landsrapport.

LÄS MER: Kronprins, 32, aviserar modernisering

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Saudiarabien