Evyn Redar berättar om en serie fruktansvärda bilder som cirkulerar i sociala medier.
Evyn Redar berättar om en serie fruktansvärda bilder som cirkulerar i sociala medier.

Franska revolutionens slagord om frihet och jämlikhet, som lagt grunden för den västerländska synen på mänskliga rättigheter, känns inte bara långt bort. Det känns som att det aldrig har hänt, skriver Evyn Redar.

I augusti 1789 godkändes den franska deklarationen om mänskliga rättigheter. Det satte grunden för något som resten av Europa sedan tog efter. Men det var först efter andra världskriget som vi förstod tyngden av dess betydelse. När FN bildades gjorde de mänskliga rättigheter till en av sina sex grundprinciper. Även i EU kom det att bli en av de grundläggande rättigheterna.

För att ens få vara en del av EU måste alla stater ansluta sig till den europeiska unionens stadgar om mänskliga rättigheter. Går man in på EU:s hemsida och klickar sig fram till mänskliga rättigheter så står det så här ”EU bygger på värderingar som människovärde, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna. EU:s mänskliga rättigheter är klart förankrade i stadgan om de grundläggande rättigheterna”.

►LÄS MER: Evyn Redar: Kollektivtrafiken ska vara till för alla.

I västvärlden är vi ganska snabba på att stoltsera med dessa lagar. Vi visar gärna upp vårt värnande om jämställdhet, vårt förakt för begränsningar av yttrandefriheten och vår rätt att älska den vi vill, tro på den vi vill och vara de vi är. Vi är även mycket måna om att kritisera stater som inte följer liknande riktlinjer. Vårt främjande av mänskliga rättigheter används gärna för att kunna legitimera kritik gentemot förtryckande stater. Ett aktuellt exempel är kritiken som riktas mot Saudiarabien och Iran. Länder som bland annat anser att kvinnor är andra klassens medborgare och därför inte förser dem med samma rättigheter som männen. Det finns lagar för hur kvinnor ska klä sig, vilka det får vistas med utanför hemmet och även om de får köra bil eller inte. Något som för oss, i västvärlden, är helt obegripligt och otänkbart… eller?

Det finns en serie fruktansvärda bilder som cirkulerar i sociala medier just nu. Bilder på en ensam kvinna som är i en väldigt utsatt situation. Hon är omringad av ett gäng män när hon sitter ner, männen står upp. Männen är utrustade med vapen och hon sitter ensam. De börjar kritisera hennes kläder och hon får till slut en bot på grund av vad hon valt att ha på sig. En liknande story cirkulerar också runt i media. En annan kvinna i samma utsatta situation. Hon sitter med sitt barn när flera män kommer fram. Runt omkring dem sitter andra människor och hejar på samtidigt som männen ber henne ta av sig sina kläder. Hon försöker säga ifrån. Situationen är väldigt aggressiv och kvinnans barn har börjat gråta, berättar ett vittne. 

►LÄS MER: Evyn Redar: Du bidrar till ett rasistiskt samhälle om du håller käften.

Man skulle kunna tro att detta är groteska scener ifrån en svunnen tid. Men detta är något som hände för bara några dagar sen på två olika stränder i Frankrike. Kvinnorna är vanliga badgäster och männen är poliser. Låt oss ta det igen; För bara några dagar sedan så blev alltså två kvinnor ifrågasatta, kritiserade och bötfällda på grund av deras val av kläder av fransk polis.

Franska revolutionens slagord om frihet och jämlikhet, som lagt grunden för den västerländska synen på mänskliga rättigheter, känns inte bara långt bort. Det känns som att det aldrig har hänt.

+ Frank Ocean

- Frankrike

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn