street – något helt nytt som överraskar
street – något helt nytt som överraskar

Mexikanskt, koreanskt, lastbilshak? Först får Metros krogskribent inte ihop nyöppnade Scanias koncept – men maten är bra rakt igenom.

När jag fick veta att det skulle öppna en ny restaurang i Vinylbarens gamla lokaler på KB blev jag tveksam. De utlovade mexikansk och koreansk mat samtidigt som de döpte stället till Scania som drar tankarna till lastbilshak och så ligger de i lokaler som huserat konserter i åratal. Jag fick inte ihop det. Antingen är de splittrade eller är de mer trendiga än de själva förstår. Korea är nämligen nästa land att bryta ny restaurangmark och att låta streetfood bli en storstadsmosaik som tar smak av olika kulturer är något som händer i städer som New York just nu.  Med David Chang och Momofukurestaurangerna i spetsen. Men nu är vi i Malmö. På Bergsgatan. Och jag är rädd. Därför tar jag med mig någon som är expert på hur man får ett koncept att lyckas. En Art Director. Hon vet att varje detalj skapar helheten och börjar med lokalen. 

– Det här är helt för förväntat. Det här är Möllan, säger hon och syftar på skinnsofforna och de svarta flowerpotlamporna över borden.

Art directorn undrar var mexikohattarna och bambun är och menar att om man bestämmer sig för ett koncept måste man dra det hela vägen för att vara trovärdig och för att man ska lita på menyn.

Våra quesadillas har en färgkombination av röd het sås, hackad grön koriander och svarta sesamfrön som går hem hos art directorn som kallar presentationen ”vacker”. Jag väljer ordet ”utsökt” om maten. Ett ovanligt ord för pubmat. 

De koreanska smakerna av krispig kimchi och karaktäristisk koriander gör sig utmärkt i det mexikanska formatet. De serveras i en papplåda som får art director att utbrista: ”Jag har en mycket svag punkt för papper”. 

Allt serveras i papper. Våra burritos är inlindade i papper, salladen kommer i pappkartong, såserna i små pappskålar. Det är konsekvent men det känns som vi hamnat på ett amerikanskt snabbmatsställe. Presentationen hade kunnat göras snyggare för att förhöja upplevelsen av middagen. För maten är bra rakt igenom. Pulled pork som fått koka i timmar till fullkomlig mumsighet viras in i ett ovanligt gott burritobröd tillsammans med knaprig kimchi. Till detta rekommenderas koreansk öl.

Till maten får man pinnar, kniv och gaffel. Av praktiska skäl tänker jag. Art directorn tänker att det är ett grepp för att förstärka konceptet. 

– Det är symboliskt för hela grejen!

Ja, Scania känns splittrat och konceptet hade kunnat uttryckas mer, men de serverar överraskande god pubmat som är nytt för Malmö och absolut något att gå tillbaka för.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset