Har valet av Donald Trump påverkat svensk väljaropinion? I morgon kommer SCB:s stora partisympatiundersökning som kan ge en fingervisning. Arkivbild.
Har valet av Donald Trump påverkat svensk väljaropinion? I morgon kommer SCB:s stora partisympatiundersökning som kan ge en fingervisning. Arkivbild.

Har valet av Donald Trump påverkat den svenska väljaropinionen? Är det fortfarande lika jämnt mellan blocken? I morgon kommer SCB:s stora partisympatiundersökning som kan ge en fingervisning.

SCB:s mätning är den största som görs i Sverige och kommer två gånger om året. Cirka 9 000 personer tillfrågas i maj respektive november. I morgon kommer svaret på frågan hur skulle du rösta om det vore val i dag? På tisdag i nästa vecka publicerar SCB resten av undersökningen utifrån partisympatier, där SCB gör nedbrytningar på olika väljargrupper som ålder, kön och yrke.

Ställningen mellan blocken är förvånansvärt jämn så här två år före nästa val. I den senaste Svensk väljaropinion, som är en sammanställning av de stora mätningarna som Sifo gör åt Sveriges Radio, hade Alliansen i november 40,2 procent mot de rödgrönas 39,2 procent. Sverigedemokraterna fick i sammanvägningen 17,1 procent.

Moderaterna ligger runt sitt valresultat med 23 procent medan Socialdemokraterna fortfarande ligger en bra bit under med 27 procent (31,0). Sverigedemokraternas 17,1 procent är en bra bit över valresultatet på 12,9 procent. Kristdemokraterna fortsätter att leva farligt under riksdagsspärren med 3,1 procent. Miljöpartiet har med 4,7 procent också en bit upp till sitt valresultat på 6,9 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset