Lotta Schelin.
Lotta Schelin.

Det svenska taktikbytet har kritiserat, kallats fegt, tråkigt och bakåtsträvande.De svenska spelarna kunde inte bry sig mindre.– Vi står i en OS-final, vi har chans på OS–guld. Vem bryr sig om tio år, liksom, säger Lotta Schelin.

Efter kvartsfinalen kallade USA:s målvakt Hope Solo de defensiva svenskarna för ett gäng fegisar. Efter semifinalen mot Brasilien fick både den brasilianske förbundskaptenen Vadão och Pia Sundhage frågor om det inte är bakåtsträvande och dötrist och tråkigt att Sverige spelat sig till OS-final genom att inte förlora snarare än att vinna.

– I det här läget tror jag inte att vi hade stått i OS-final med någon annan taktik heller. Det ska man inte be om ursäkt för. Och vi gör ju det med hjärta, säger Lotta Schelin.

– Jag förstår verkligen att man vill se den fina fotbollen. Men Frankrike har väldigt fin fotboll och de lyckas ju aldrig. Det behövs någonting därtill, någon slags laganda och mentalitet som går över det och det har ju vi som egenskaper nog för att känna att man är värd detta.

– Jag tycker att vi gör det skitbra, vi spelar efter våra förutsättningar, är tajta defensivt. Och mot Brasilien har vi ju två-tre riktigt bra lägen framåt också, säger Nilla Fischer om kritiken.

För Lotta Schelin innebär spelsättet en återgång till något hon inte gjort på över tio år.

– När "Vickan" (Victoria Svensson) och "Ljungan" (Hanna Ljungberg) spelade så fick jag vara yttermittfältare och börja där. Så jag hade två år, kanske, där jag spelade yttermittfält. Det är ju så när man är ung, ofta brukar det vara de yngre som får gå ner och jobba lite. "Just saying", säger den 31-åriga anfallaren, som ändå känner att hon orkar trots att det är slitsamt på kanten.

Tvekade inte

Förra året blev hon främsta målskytt genom tiderna i landslaget, men i den här turneringen har hon inte tvekat över att ta ett steg tillbaka ner i banan och spela på kanten i stället för längst fram.

– Jag tror att det är så när man har en ledarstab som man litar på och när de ber en att lita på det man gör så gör man det. Vi har så sjukt lojala spelare att det inte finns något snack.

– Nu har det varit ganska uttalat att de behöver de kvaliteter defensivt som jag har, så då har man fått ta det. Det är inte några problem och det är ganska kul. Det är bara att det blir lite längre till anfall med tanke på att vi inte får så långa anfall.

Första finalen

Schelin började sin landslagskarriär 2004 och har spelat semifinaler och bronsmatcher. Men aldrig en final. Och hon var själv inte säker på förhand på att det skulle bli en nu.

– Jag drömde ju och hoppades och ville. Jag har absolut hela tiden trott på det, men jag är ganska mycket att man ska vara här och nu. Så jag har varit så mycket här och nu att jag inte har kunnat föreställa mig en final. Så utifrån det är det nästan drömscenario, det är bara i ens drömmar man har kunnat göra det. Jag visste kanske inte riktigt att det skulle hända nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset