Angelita Muxfeld, Rodrigo Gulartes kusin, tar på hans kista vid hans begravning.
Angelita Muxfeld, Rodrigo Gulartes kusin, tar på hans kista vid hans begravning.

Rodrigo Gularte, som under onsdagen avrättades tillsammans med sju andra fångar i Indonesien hade ingen aning om vad som väntade honom. Enligt prästen som gav honom stöd visste inte Rodrigo, som lider av schizofreni, att han skulle dö förrän minuterna innan.

2004 arresterades brasilianaren Rodrigo Gularte i Indonesien för att ha försökt smuggla in sex kilo kokain i landet. Ett år sedan dömdes han till döden.

Tio år senare, 2014, hyrde Rodrigo Gulartes familj ett team av experter som diagnostiserade honom med paranoid schizofreni. Han led av hallucinationer, och experterna rekommenderade att han skulle läggas in på sjukhus. Enligt Indonesisk lag får inte psykiskt sjuka personer avrättas. Indonesien gjorde även en egen psykisk undersökning, men resultatet av den har inte offentliggjorts.

Rodrigo Gulartes släkt har kämpat hårt för att hindra hans planerade avrättning, men det hjälpte inte.

Charlie Burrows, som arbetar med att trösta fångar i staden Cilacap där Rodrigo Gularte satt fängslad berättade att han förgäves försökte berätta för Rodrigo vad som skulle ske.

– Han hörde konstant röster. Jag pratade med honom i en och en halv timme för att förbereda honom för avrättningen, berättade han för den irländska radiostationen RTE.

Först när de tog ut fångarna ur cellerna och satte kedjor runt deras kroppar frågade Rodrigo Charlie ”Kommer jag bli avrättad?”.

Charlie svarade ja, och det enda Rodrigo kunde svara var ”Det här är fel”. Han upprepade orden när han senare knöts fast vid en träplanka och träffade Charlie en sista gång: ”Jag gjorde bara ett litet misstag, jag ska inte behöva dö för det”, sa han.

Fem över halv tolv, bara ett par timmar senare var Rodrigo död. Han sköts till döds tillsammans med sju andra män som också dömts för narkotikasmuggling. Alla utropades döda tre minuter senare.

Avrättningarna har väckt avsky internationellt. Australien har tagit sin ambassadör från Indonesien, och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon gjort ett uttalande om att dödsstraff inte hör hemma på 2000-talet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset