På lördag är det final i Eurovision song contest och chefen över den svenska delegationen, Christer Björkman, är förstås på plats i Düsseldorf. I Metros tuffometro avslöjar han bland annat om Sverige skickade rätt bidrag till finalen i år och vilken artist han är ovän med.   
På lördag är det final i Eurovision song contest och chefen över den svenska delegationen, Christer Björkman, är förstås på plats i Düsseldorf. I Metros tuffometro avslöjar han bland annat om Sverige skickade rätt bidrag till finalen i år och vilken artist han är ovän med.   

Svenska folket röstade fram Eric Saade. Vem skulle du ha skickat till Eurovision song contest om du hade fått bestämma helt själv?
– När både folket och elva länders jurygrupper är överens så är beslutet helt rätt och obestridligt. Hur resultatet än skulle bli då så står jag bakom detta. Det är helt rätt val!

Vilka svenska artister har du gjort dig ovän med under åren som boss för Melodifestivalen?
– Problemet är att jag är fel person att svara på det för jag lägger det bakom mig och stannar inte kvar vid situationer. Det måste nog artisterna svara på och jag är rädd för att de inte skulle vara ärliga eftersom de inte har något att tjäna på att vara ovän med mig. Jag tror folk håller masken. Men jag tänker alltid på tävlingen i första hand och det har ett pris. Pernilla Wahlgren blev upprörd över att hon inte fick göra ”Alla flickor” och jag kan garantera att det finns fler än henne.

Vilket är det sämsta bidrag vi har skickat till Eurovision Song Contest?

– Det är så svårt för när vi väljer vårt bidrag så är det ju rätt men sen kanske omständigheterna är fel det året och det går dåligt. Var det begåvat att vi skickade Forbes med låten ”Beatles” 1977? Nej, det var det inte, men vi valde dem. Det finns några fler efter det men det känns bättre att peka ut en gammal låt.

Ditt bidrag ”I morgon är en annan dag” från 1992 då? Du kom ju faktiskt näst sist…
– Det gjorde jag. Men Monica Zetterlund kom sist med en fantastisk låt 1963. Placeringen och hur bra låten är går inte hand i hand. Jag tycker fortfarande att min låt är bra och jag älskar Monica Zetterlunds låt. Vi har många med bättre placeringar som är sämre än min, haha.

Vad kommer du att ångra den dag du sitter på ålderdomshemmet?

– Inte mycket tror jag. Mitt motto i livet är att leva fullt ut och göra det jag drömmer om så det jag ångrar kommer nog att få plats på ett papper. Jag har några saker kvar jag vill göra, främst yrkesmässigt. Inget konkret men jag vill göra fler tv-program, jag gillar att jobba med tv. Och så kanske jag skriver en bok, vem vet?

Vad är det fräckaste erbjudande du fått av någon för att han/hon ska få vara med i Melodifestivalen?

– Jag har aldrig fått något snuskigt erbjudande men däremot har jag varit utsatt för ett mutförsök. Personen frågade: Vad är priset? Jag fick stoppa personen och förklara att jag tänker låtsas som att jag inte hörde vad personen sa och sen fick personen börja om. Det var inte artisten själv utan en person i artistens närhet. Jag tror inte ens artisten vet om detta, det hoppas jag i alla fall inte. Och artisten har inte varit med i Melodifestivalen.

Vem är den kändaste du har haft sex med?
– Det får nog bli pass på den frågan faktiskt. Det kanske blir en bok någon dag som sagt.

Vem skällde du ut senast?
– Det är inte ofta det händer. Jag kan höja rösten och sätta ned foten men jag skäller inte ofta. Om jag gör det är det åt någon som står mig nära som min man Martin eller min mamma. De kan få mig ur balans eftersom de känner mig så väl.

Vad är det sämsta med att leva med dig?
– Att jag inte kan vakna. Jag lägger över ansvar på min man och mina arbetskamrater och det är dåligt av mig. Men jag har fruktansvärt svårt att ta mig upp och kan sova hur länge som helst när jag väl sover.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset