Loreen återvänder till Melodifestivalen som given favorit. Sångerskan vann Eurovision Song Contest i överlägsen stil 2012.
Loreen återvänder till Melodifestivalen som given favorit. Sångerskan vann Eurovision Song Contest i överlägsen stil 2012.

Loreen återvänder till Melodifestivalen. Hon får sällskap av schlagervinnarna Charlotte Perrelli och Roger Pontare, men veteranerna får se upp när publikfenomenet The Fooo Conspiracy ger sig in i tävlingen.

Mycket hade läckt och många hade spekulerat. Ändå lyckades SVT släppa en schlagerbomb som briserade med sådan kraft att den rosa konfettin fortfarande virvlar i snålblåsten kring tv-huset: Eurovisionvinnaren Loreen är tillbaka i Melodifestivalen.

– Jag ställer upp igen för att jag först och främst har någonting att säga, min låt heter ju "Statements". Det händer så otroligt mycket i världen i dag, och alla vi kreatörer måste någonstans "unite people" genom vår konst, säger Loreen till TT.

Älskad ikon

Den svenska sångerskan vann Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan 2012 i överlägsen stil. Genom att ta ställning för demokratirörelsen i landet, för kvinnors rättigheter och för allas lika värde gjorde hon sig till en älskad ikon i schlagervärlden.

Trots ett namnkunnigt startfält i Melodifestivalen 2017 är favoritskapet givet.

– Jag kan inte tänka på det, utan jag fokuserar bara på att göra min grej, det är det enda som är viktigt. Annars skulle jag bli en våt liten fläck, säger Loreen.

Sångerskan gör kanske klokt i att vara ödmjuk. Favoriter har fallit förr, något som den återvändande Charlotte Perrelli, Eurovisionvinnare 1999, kan vittna om. 2012 tävlade hon med bidraget "The girl", men fick lämna Melodifestivalen tämligen omgående.

Framgångsfaktor

På senare år har artisternas popularitet på sociala medier blivit en allt viktigare framgångsfaktor. Inte minst möjligheten att rösta genom Melodifestivalens app har gett artister som Samir och Viktor ett försprång.

Till nästa års tävling får även stjärnor som Loreen och Perrelli se upp för fenomenet The Fooo Conspiracy. Pojkbandet har på helt egen hand sålt ut Globen och har en mycket stor och lojal fanskara.

– Vi vågar inte ta någonting för givet. Men vi har mycket fans och vi vill nå ut med vår musik så att vi får så många lyssnare som möjligt, säger gruppens Omar Rudberg.

"Bästa någonsin"

Tävlingens exekutive producent Christer Björkman var märkbart nöjd när SVT hade presenterat 2017 års artister:

– Så här säger man ju alltid, men nu är det jäklar i mig sant: Det här är det bästa startfältet någonsin.

Hela startfältet består av 13 debutanter, och trenden nästa år är "moderna bidrag", enligt Christer Björkman.

Bland de hemvändare som bör nämnas finns utöver Loreen och Perrelli även Roger Pontare, tvåfaldig vinnare av Melodifestivalen samt veteranen Owe Thörnqvist. Vid 87 års ålder blir han den svenska schlagerhistoriens äldste tävlande.

Stina Stjernkvist/TT
Kan Loreen vinna Melodifestivalen för andra gången? Förväntningarna på den återvändande Eurovisionvinnaren är stora.
Jessica Gow/TT
Alla artister i nästa års Melodifestival presenterades på en pressträff på SVT på onsdagen.
Jessica Gow/TT
The Fooo Conspiracy utmanar veteraner som Loreen, Charlotte Perrelli och Roger Pontare i nästa års Melodifestival.
Jessica Gow/TT
Charlotte Perrelli har vunnit Melodifestivalen två gånger och Eurovision en. Nästa år tävlar hon i Melodifestivalen för fjärde gången.
Jessica Gow/TT
Vid 87 års ålder gör Owe Thörnqvist comeback i Melodifestivalen, som äldste tävlande genom tiderna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset