En 42-årig egyptier är efterlyst misstänkt för inblandning i kuppen mot den schweiziska banken.
En 42-årig egyptier är efterlyst misstänkt för inblandning i kuppen mot den schweiziska banken.

En schweizisk bank lurades att föra över 1,7 miljoner kronor till konton i Sverige. I samband med brottet fick en bank i Tumba ett bluffintyg om att pengarna tillhörde en engelsk professor. Nu har en person dömts för sin inblandning i härvan och en 42-årig man som misstänks ha haft en ledande roll är efterlyst.

Brottsplanen var avancerad. Någon tog sig in på en grekisk affärsmans mejlkonto och skickade vilseledande mejl till en schweizisk bank. Belopp motsvarande 1,7 miljoner kronor fördes över till ett konto i Sverige. Innehavaren var en nu 42-årig egyptisk medborgare.

– Då banken uppmärksammade att det kom in stora summor pengar efterfrågade man ett underlag. Då kom det in ett intyg om att det skulle vara en professor, tillika kusin till egyptiern, som gjort överföringarna, säger åklagare Sara Nilsson.

Men intyget var falskt. När den grekiske affärsmannen förhördes av engelsk polis berättade han att han inte är professor och att det universitet som angavs på intyget inte finns.

Innan banken stoppade överföringarna, hade pengar redan plockats ut vid bankomater eller slussats vidare till andra bankkonton i Sverige. Bland annat fördes pengar över till ett konto som tillhörde ett företag i Uppsala.

LÄS MER: Luckor i lagen utnyttjas för penningtvätt

Kuppen mot den schweiziska banken genomfördes i september 2014, men först i år åtalades sex personer för grovt penningtvättsbrott eller penningtvättsbrott. Samtliga nekade till brott, och i slutet av september kom domen. Fem friades medan en man i 40-årsåldern fick villkorligt för penningtvättsbrott.

– Jag har överklagat domen mot en av personerna som är kopplad till bolaget i Uppsala, säger Sara Nilsson.

Polisen lyckades säkra omkring 1,2 miljoner kronor, men eftersom flera personer friades hävde tingsrätten beslag om cirka 360 000 kronor.

– Dessutom finns 700 000 kronor säkrade som inte varit föremål för tingsrättens prövning eftersom det riktas mot den egyptiske medborgaren, säger Sara Nilsson.

LÄS MER: Expert vill se krafttag mot penningtvätt

Mannen är dock försvunnen.

– Han är efterlyst misstänkt för grovt penningtvättsbrott, men såvitt har framkommit är han i Egypten. Det finns ingen möjlighet att få honom utlämnad till Sverige eftersom de inte lämnar ut egna medborgare, säger Sara Nilsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset