En röst avläggs i en av de otaliga folkomröstningarna i Schweiz. Arkivbild.
En röst avläggs i en av de otaliga folkomröstningarna i Schweiz. Arkivbild.

När schweizarna i dag åter folkomröstar gäller ett av förslagen en drastisk minskning av konsumtionen. Och enligt mätningarna blir det en strid på kniven mellan ja- och nejsidan.

Schweizarna har röstat ja till en lag som tillåter mer övervakning

Telefonavlyssning och övervakning av e-post har hittills varit helt förbjudet oavsett omständigheterna – mycket strängare regler än i andra moderna länder. Efter söndagens folkomröstning kommer det att tillåtas förutsatt att en federal domstol, försvarsdepartementet och regeringen ger sitt godkännande. Förslaget godkändes av 65,5 procent av de väljare som röstade.

Myndigheterna hävdar att det inte handlar om massinsamling av uppgifter om medborgarna, bara att "låta säkerhetstjänsterna göra sitt jobb", som den kristdemokratiske parlamentarikern Yannick Buttet uttryckte saken. Främst är det terrormisstänkta individer som man har som mål att övervaka, heter det.

Lagen godkändes i parlamentet 2015, men motståndare i olika partier hade hoppats kunna stoppa den genom att samla ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att få till en folkomröstning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset