I helgen har Feministiskt initiativ en extrainsatt kongress i Malmö.
I helgen har Feministiskt initiativ en extrainsatt kongress i Malmö.

Gediget fotarbete och politik i spåren av människors ökade medvetenhet efter #metoo-rörelsen. Det är två av recepten som Gudrun Schyman har för att vända Feministiskt initiativs dystra opinionssiffror. I helgen har partiet kongress.

Under den extrainsatta kongressen i helgen i Malmö väntas Gita Nabavi väljas som talesperson vid sidan av Gudrun Schyman. Partiet ska även klubba igenom sin valplattform.

Men prognosen inför valet ser dyster ut. I Yougov/Metros opinionsundersökning för februari fick partiet 2,5 procents stöd. Det är fortsatt långt till fyraprocentsspärren.

Trots att partiets hjärtefråga jämställdhet varit i fokus hela hösten i samband med #metoo-rörelsen har partiets stöd inte ökat.

– Vi har inte använt #metoo-rörelsen till att profitera på. Vi har varit deltagare i den, säger Gudrun Schyman till Metro.

LÄS MER: Undersökning: Så populära är alla partiledarna just nu

Nu vill partiet dock börja omsätta den ökade medvetenheten och kunskapen i spåren av rörelsen för att göra politik av.

– Nu måste politiken komma in om det ska bli de förändringar som vi krävt länge och som företrädarna för de olika grupperna kräver, fortsätter Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ har en valbudget som är mycket mindre än de större partiernas valbudgetar. Tre miljoner kronor har partiet att röra sig med, varav två miljoner ska samlas in inför valet.

– Det blir ett gediget fotarbete och mun mot mun-metoden. Sedan är vi på sociala medier väldigt mycket. Det är det som står oss till buds. Men det blir inte stora affischkampanjer. De pengarna har vi inte, säger Gudrun Schyman.

LÄS MER: Nya siffror: Så ligger partierna runt fyraprocentsspärren till

Feministiskt initiativ är dock hjälpta av sitt valresultat 2014, som var så pass högt att partiets valsedlar nu kommer att delas ut i alla vallokaler.

Trots att fyraprocentspärren ligger långt borta är Gudrun Schyman optimistisk.

– Vi har ett betydligt bättre utgångsläge än inför valet 2014. Jag tror att det kommer att gå väldigt bra, säger hon.

LÄS MER: Yougov: Socialdemokraterna tappar stort i stöd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset