Polisen Scott Goodwin har blivit känd som "Facebook-polisen".
Polisen Scott Goodwin har blivit känd som "Facebook-polisen".

Jag är tillräcklig smart för att se att mina dagar som ”Facebook-polis” är räknade, skriver polisen Scott Goodwin, som blivit JO-anmäld för ett inlägg på polisens Facebook-sida.

I veckan fick jag höra att jag har blivit JO-anmäld – igen! Att bli JO-anmäld som polis är mycket allvarligt. Det betyder att någon anser att man har brustit i sin profession, att man har jobbat utanför de regler och riktlinjer som styr verksamheten.

Jag är inte personligen orolig för att bli granskad av JO. Jag tycker att det är bra att andra, utanför vår verksamhet, granskar våra riktlinjer och vårt arbetssätt. Jag blev anmäld för ett inlägg på polisens Facebook-sida som handlar om narkotika.

Ett inlägg, som inte nämner någon personligen, ett inlägg som belyser hur tokigt det kan bli om man använder narkotika, ett inlägg som är skrivit i en stil som de 70 000 personer som följer oss förväntar sig och accepterar när jag skriver om polisens vardag.

►Sista inlägget av Scott Goodwin – här tar han farväl av sina följare

Ett inlägg som gillades av över 30 000 personer och nådde knappt 1,7 miljoner. Jag förstår att det bland de 1,7 miljonerna finns en del som inte uppskattar det jag skrev. Det skulle vara konstigt om det inte var så. Jag skriver sällan om narkotika när jag uppdaterar på polisens Facebook-sida. Inte för att jag inte tycker att det är viktigt att belysa problemen narkotikamissbruk orsakar vårt samhälle.

Jag undviker att skriva om narkotika för att jag vill slippa den narkotikaliberala ”klick” som alltid tar tillfället i akt att såga polisen, politiker, samhället och individer som inte delar deras åsikter om narkotika. Detta accepterar jag för att vi har en stark yttrandefrihet i Sverige och alla, oavsett åsikt, har rätt att säga vad de tycker, tänker, tror och har upplevt.

►LÄS MER: Mannen var missnöjd med knarket – gick till polisen

För några dagar sedan satt jag i en polisbil med en ung polisvolontär. Vi var på väg till ett uppdrag och hon frågade mig vad som är det viktigaste hon ska tänka på om hon vill bli polis. Mitt svar var att det är viktigt att förstå att alla har olika åsikter i livet och det viktigaste är att acceptera det.

Jag fick genast en fiktiv bild i huvudet. Av hur en narkotikaliberal självutnämnd ”expert” skulle svara en ung person som funderar på att använda narkotika för första gången.

”Det är viktigt att förstå att majoriteten av samhället inte accepterar narkotika, ingen vill anställa någon som öppet använder narkotika och bruk av narkotika kan leda till ett missbruk som kan förstöra ditt liv, men det absolut viktigaste är att du ska skita i allt detta! Oavsett vad samhället säger kommer du alltid att ha rätt och majoriteten kommer alltid ha fel. Dessutom är polisen endast maktmissbrukare som jobbar åt regeringens propagandamaskin. Narkotika är inte ett problem och vid varje tillfälle du får måste du belysa fel som polisen gör för att dölja dina egna problem”.

►LÄS MER: Scott Goodwin: Föräldrar orkar inte hämta sina fulla ungdomar

Det finns vissa personer som letar aktivt efter det minsta fel som polisen gör. Jag accepterar det och det oroar mig inte för att jag vet vilken typ av polis jag är. Jag är trygg i mig själv. Jag bryr mig om människor och jag gör allt jag kan för att hjälpa personer som har hamnat snett. Jag personligen har aldrig använt narkotika men personer som gör det är inte mindre värdefulla i mina ögon. Jag vill själv helst se att narkotikamissbrukare får vård istället för straff.

Efter mitt inlägg om narkotika la en narkotikaliberal person ut en länk till JO på polisens Facebook-sida och uppmanade folk att anmäla mig. Den personen kände sig uppenbarligen kränkt av inlägget och vill att jag ska tystas. Bland alla narkotikaliberala inlägg på killens egen offentliga Facebook-sida hittade jag ett inlägg från 2013 där han själv klagade på lättkränkta personer som inte tål personer som inte har samma åsikter.

Han inleder inlägget med, ”Är du en människa eller bara en liten lort?” det fortsätter med ”Hur är det nu? Står du upp för människors rätt att uttrycka sina åsikter och samtidigt kunna förklara för dem sakligt eller tycker du människor som inte tycker som du bara är för jobbiga och helst borde tystas?”

►LÄS MER: Polisen inför jordens undergång: Erkänn ett mord

Han länkade också till en artikel som handlar om ”den lättkränkta jäveln som inte tål någonting.” Jag undrar vad som hände med kämpen för yttrandefrihet mellan detta inlägg och två år senare när han uppmanar folk att tysta ner mig som författade en text som han inte har samma åsikt om. Han är för yttrandefrihet tills den inte passar honom själv. Narkotikaliberala i ett nötskal.

Att uppdatera på polisens Facebook-sida är en ”sido-uppgift” för mig. Jag uppdaterar alltid på min egen tid och jag försöker förmedla polisens vardag på ett mer mänsklig sätt. På det sättet vill jag komma närmare medborgarna. Och medborgarna måste bestämma sig för om de vill ha en öppen poliskår som vågar visa känslor och berätta om vardagen som den är.

Eller om de vill ha en klinisk poliskår som är tyst, stelbent och inte vågar göra mer än absolut nödvändigt på grund av risken att bli anmälda. Man kan inte välja båda. Jag är tillräcklig smart för att se att mina dagar som ”Facebook-polis” är räknade.

Jag är inte ledsen över detta, jag är bara besviken att majoriteten av folket som läser det jag skriver och som har fått en mer realistiskt bild av vad det innebär att vara polis på det sättet påverkas av en handfull personer som inte delar samma åsikt. Personer som är lättkränkta av en text som inte handlar om dem och som ingen har tvingat dem att läsa.

Om jag slutar som ”Facebook-polisen” kommer jag i min roll som polis att fortsätta jobba för allmänhetens säkerhet. Jag kommer i min roll som polis att fortsätta jobba för att se till att ungdomar inte hamnar snett i livet.

Och framförallt kommer jag att stå upp för allas grundläggande rätt till yttrandefrihet, inklusive narkotikaliberala ”experter” och självutnämnda ”socialpolitiska debattörer” – även om det är just de som har tvingat mig att göra det i tysthet.

Scott Goodwin, polis

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset