Sverigedemokraterna ökar i ny mätning.
Sverigedemokraterna ökar i ny mätning.

Sverigedemokraterna är det parti i riksdagen som ökar mest, enligt en mätning från Demoskop/Expressen. SD ökar med 3,2 procentenheter jämfört med förra mätningen och har nu 18,6 procent. Samtidigt går partiet hem sämst hos kvinnliga väljare.

Om bara kvinnor röstade om det var val i dag skulle SD i stället backa fem procentenheter och få 13,2 procent, skriver Expressen.

– Totalt har vi fler kvinnor som röstar på oss än vad som röstar på Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ tillsammans, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till tidningen.

Samtidigt är många kvinnor osäkra på vilket parti de ska rösta på i september, enligt mätningen. 17,1 procent av mätningens kvinnor är osäkra medan 8,2 procent av männen är det.

Störst förlorare i mätningen är Moderaterna, som backar 2,1 procentenheter till 21,8 procent. Den förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

– Det är i grunden samma förutsättningar som tidigare, ett öppet läge och jämnt mellan blocken, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer till Expressen.

De rödgröna går framåt något i mätningen till 40,3 procent. Alliansen får totalt 38,1 procent.

Undersökningen bygger på 1 620 intervjuer, uppger Demoskop.

LÄS MER: Kartläggning: Så jämställd är den svenska riksdagen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset