Sverigedemokraterna rusar uppåt i den senaste opinionsmätningen från Yougov, som görs på uppdrag av Metro. Partiet har ökat från 23 till 28,5 procent den senaste månaden. "Ett drömläge," säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Mer än var fjärde person tänker rösta på Sverigedemokraterna i höst. Det visar Yougovs senaste opinionsundersökning som görs på uppdrag av Metro.

Partiet får ett stöd på 28,5 procent i mätningen. Ökningen beror till stor del på att väljare överger Socialdemokraterna för SD.

LÄS MER: 7-åriga Lucy intervjuar Jimmie Åkesson: ”Får en kille och en kille skaffa barn?”

– Det är helt fantastiska siffror, jag förväntade mig en viss uppgång men så här mycket hade vi inte hoppats på. Det stärker bilden av att vi befinner oss i en uppgång. Det är ett drömläge så här nära ett val, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Metro.

Spel på SD:s planhalva

Men Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitet som har forskat kring Sverigedemokraterna, tycker inte att man ska dra i för stora växlar utifrån en enskild opinionsmätning.

– Fast även i andra mätningar ser vi att SD går framåt. En rimlig förklaring är att flera partier har svängt i migrationspolitiken. Man spelar mycket på SD:s planhalva och även om man inte ger dem rätt så har deras mer restriktiva linje accepterats och många väljare ser SD som mest trovärdigt, säger han.

LÄS MER: Yougov: Inget lyft för S – trots partiets tuffare krav om integrationen

Inte bara det arga partiet

Senaste gången Sverigedemokraterna låg på en liknande nivå var i januari 2016 – då hade de ett stöd 28,8 procent. Jomshof förklarar den nya uppgången med att SD:s trovärdighet ökat och han tror att partiet lyckats fånga in nya väljargrupper.

Det finns en stor grupp konservativa arbetare och i den gruppen tror jag vi växer väldigt mycket till följd av att Socialdemokraterna lutar sig mot Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger han och fortsätter:

– Man ser oss inte längre bara som det arga partiet som kom in i riksdagen 2010 utan vi har faktiskt etablerat oss och ses som det tredje blocket.

Skandaler påverkar inte

Mätningen genomfördes mellan den 15 och 18 juni. Sedan dess har tidningen ETC publicerat ett reportage där det framkommer att David Bergquist, ordförande i SD Nacka, deltagit i möten som arrangerats av en grupp som beskrivs som nazistisk i tidningen.

Samtidigt har Aftonbladet rapporterat om att Lars Nilsson, ordförande för SD i Perstorp, berömt och erbjudit sig att hjälpa den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens. Nilsson lämnade partiet efter avslöjandet.

Jomshof tror inte att den här typ av uppgifter påverkar partiets stöd.

– Jag tror faktiskt att vårt sätt att hantera och agera kring de här skandalerna som man försöker lyfta fram ger oss trovärdighet. Jag tror faktiskt att vi är det bästa partiet på att hantera den här typen av incidenter, säger han.

LÄS MER: Åkesson: Vill man till Sverige får man banne mig bli svensk

Svårare att samarbeta med

Niklas Bolin tror inte heller att partiets stöd påverkas av skandaler.

– Det verkar inte få någon effekt på opinionsstödet. Man kan säga att de har fått mer övning i att hantera personer som bryter mot det de kallar nolltoleranspolicy, säger han.

Däremot menar Bolin att den här typen av händelser gör det svårare för SD att få till samarbeten med andra partier.

– Varje sån här enskild händelse påminner Moderaterna och deras samarbetspartier om att SD inte är ett parti som de kan samarbeta med, säger han.

Den största förloraren i juni-mätningen är Centern som tappar från 10,1 till 7,1 procent. Bland de andra partierna rör det sig om små förändringar men både Moderaterna och Socialdemokraterna backar.

 

Fyra väljare om varför de gått från S till SD

Man, 53, region Skåne, Halland och Blekinge

Socialdemokraternas upprepade svek mot folket, demontering av välfärd, skattehöjningar på 45 miljoner/dag sedan tillträdet, usla ministrar, samarbetet med Mp, tillåtit migration utan konsekvensanalys och förstört Sverige. Undvikit diskutera problem. Demokratiförakt. Aldrig aldrig aldrig mer S!

Man, 42, Stockholm

Dom verkar inte förstå, att det finns stora problem i samhället. Verkar inte finnas någon politisk vilja, att göra något åt problemen som finns. Bara det att (S) kallar problemen, för utmaningar. Visar på deras totala oförstående. Jag tycker det är hånfullt.

Kvinna, 54, Norra mellersta Sverige

för mycket svammel från löven han tjatar om samma saker hela tiden , dessutom så respekterar inte han eller dom andra partierna vad svenska folket vill , så Sverigedemokraterna är bäst men det betyder inte att jag är rasist för det

Kvinna, 63, Stockholm

Men SNÄLLA , se hur Sverige ser ut!

Källa: Yougov

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-18 juni 2018 har 1520 intervjuer genomförts med kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset