Veto och vinstbegränsning är trubbiga verktyg, enligt partisekreteraren Richard Jomshof. Arkivbild.
Veto och vinstbegränsning är trubbiga verktyg, enligt partisekreteraren Richard Jomshof. Arkivbild.

SD:s nya program för kommunpolitik bekräftar att partiet släppt tanken på vinstbegränsning i välfärden och kommunala veton mot nya friskolor.Veto och vinstbegränsning är trubbiga verktyg, enligt partisekreteraren.

Redan förra året övergav Sverigedemokraterna sitt löfte inför förra valet, att stoppa privata vinster i välfärden, för att i stället driva kvalitetskrav. Regeringen kunde därmed glömma tankar på att få vinststopp och vinstbegränsningar igenom riksdagen. Många rödgröna anklagade SD för att ha låtit sig köpas av näringslivet.

Mer "nyanserade"

I partiets nya inriktningsprogram för kommun- och landstingspolitik, som antogs i helgen på kommundagarna i Västerås, är ändringarna jämfört med programmen från 2014 få. Men på skolans område är det tydligt, punkter om att driva på för att kommunerna ska kunna stoppa nya friskolor genom veto är borta, liksom krav på vinstbegränsningar.

Partisekreteraren Richard Jomshof hävdar att han var bland dem som mest drev den tidigare linjen, men att han och partiet blivit mer "nyanserade".

– Vetot är för trubbigt, säger Jomshof och menar att det blir oförutsägbart för berörda men i bland kanske lockande för en kommun att använda i lägen det inte var tänkt.

Krav bättre

Och vinstbegränsningar är kanske verkningslösa, enligt honom. Hårda kvalitetskrav, som indirekt snävar in vinstmöjligheter, är bättre.

– Visst kan man ha ett förbud men hur ska man förhindra att man betalar ut höga löner i stället, till exempel, det är ett sätt att kringgå det. Eller att man tar ut vinst när man säljer. Förbud blir också ett trubbigt redskap.

Regeringen har bjudit in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet till samtal om förslagen från utredaren Ilmar Reepalus utredning om välfärdsvinster, som kommer den 8 november. Jomshof är besviken över att SD inte bjudits.

– Jo, faktiskt. Jag var med i friskolekommittén, det var givande och det var ett sätt för dem att förstå oss och vi dem. Vi finns, vi är stora, det är klart att vi borde få vara med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset