Tobias Andersson. Arkivbild.
Tobias Andersson. Arkivbild.

I ett tal antog Tobias Andersson, talesperson för SD:s ungdomsförbund, att Storbritannien har nog med "utlänningar" som stjäl, ockuperar hem och attackerar kvinnor.Moderpartiet försvarar honom men en expert säger att det går emot ledningens försök att göra språkbruket mer rumsrent.

I ett tal inför det högerpopulistiska brittiska Ukips ungdomsförbund skämtade Andersson, talesperson för Ungsvenskarna SDU, om svenskars och vikingars plundringar i Storbritannien:

– Jag är inte här för att stjäla era tillhörigheter, ockupera era hem eller attackera era kvinnor. Jag antar att ni redan har tillräckligt med utlänningar som gör det.

"Inte sett"

Till nyhetssajten Kit, som publicerat ett klipp från talet, säger Andersson att det gick hem "jätteväl hos publiken" och han ser inga problem med om uttalandet är generaliserande.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han inte sett klippet, att humor handlar om tajming och att problematiken som tas upp är viktig.

– Om han har gjort det på ett bra sätt eller inte kan jag inte avgöra, för jag har inte sett talet, säger Åkesson.

SD:s pressekreterare Felix Byström skriver till Kit: "Det är ett uttalande med inslag av humor, med kontentan att synliggöra de problem som en hög invandring medför på bostadsmarknaden och kriminaliteten – inte minst när det kommer till sexualbrott".

Motverkar kampanj

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola som forskar om populistiska och främlingsfientliga partier i Norden och Europa, säger att det ytligt sett kan framstå som ett skämt men att det överförs till att gälla invandringen – och hon är inte förvånad.

– Det är gängse i den här typen av partiers retorik, säger hon till TT.

Men Jungar pekar på att det kan gå stick i stäv med Åkessons kampanj med att sparka ut medlemmar som uttalar sig för extremt.

– Det har varit hans målsättning för att göra partiet mer attraktivt, både för väljarna och för andra partier.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset