På distriktsbladet fanns en jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor. Testet påstås ha utförts av institutet Råd & Rön under december månad.
På distriktsbladet fanns en jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor. Testet påstås ha utförts av institutet Råd & Rön under december månad.

Sverigedemokraterna i Jönköpings län hittade på en fejkad panel i sitt distriktsblad och använde sig av konsumenttidningen Råd & Röns namn och logga.

På ett distriktsblad som skickade ut till partiets medlemmar använde sig SD Jönköping av Råd & Röns logga – utan att fråga om lov – tillsammans med en påhittad testpanel, skriver Jönköpings-Posten.

På bladet fanns en jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor.

SD skriver bland annat: ”Testpanelen är bestående av människor med förnuft och gott omdöme. Felmarginalen är mindre än 0,02 procent och samtliga tillfrågande utgör ett representativt urval av befolkningen”.

►LÄS MER: SD-politiker sprider myter om judisk bankmaffia på Facebook

Testet påstås ha utförts av institutet Råd & Rön under december månad. Nu kräver Råd & Röns chefredaktör Carina Lundgren, partiet på skadestånd. 

— Fallet är solklart. De har gjort intrång och olovligen använt sig av vår logotyp. Betalar de inte, så går vi vidare till Kronofogden, säger Carina Lundgren till tidningen. 

SD i Jönköping menar att det handlar om ett slarv i korrekturläsningen.

– Det var en skämtsam undersökning om opinion i Sverige. I originalet som vi skulle skicka till tryckeriet var det ”Rön & Råd”,  och med en logotyp som inte alls skulle vara lik tidningen Råd & Röns, säger Björn Runn, ordförande i SD Jönköping och vice ordförande i SD Jönköpings län till SVT Nyheter.

►LÄS MER: SD ansökte om bidrag för kvinnoförbund som inte fanns

Carina Lundgren köper inte den förklaringen. 

– Men det ändrar inte på faktum. De har gjort ett intrång och använt vår logotyp utan tillstånd och det tillåter inte vi, säger Carina Lundgren. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik