Rekordsiffror för Sverigedemokraterna. Det visar Yougovs nya opinionsundersökning i samarbete med Metro.

Sverigedemokraterna (SD) är 1,4 procentenheter ifrån att vara Sveriges tredje största parti. Det visar Metros och Yougovs senaste mätning för april där SD går om Folkpartiet och lägger sig strax bakom Miljöpartiet genom en ökning från 6,4 till 8,2 procent.
– Jag kan inte se att det har hänt något speciellt på senaste tiden som kan förklara ett sådant skutt. Det här är de högsta siffror de haft någonsin i en mätning och det är anmärkningsvärt, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap på Lunds universitet med flera studier av Sverigedemokraterna i bagaget.

Han menar att det finns en tillvänjningseffekt och att det möjligen kan vara en reaktion på vad andra partier gjort.
– När SD går fram så kraftigt är det ofta något missnöje som ligger bakom, men de har synts väldigt lite i medierna på senaste tiden.

Vad innebär det här?

– Egentligen inte särskilt mycket. Det är långt till nästa val och mycket kan hända, säger Sannerstedt.

Det parti som minskar mest i mätningen är Kristdemokraterna. De ligger nu på 2,9 procent efter att ha tappat en hel procent-enhet.
– Kristdemokraterna har en nedåtgående trend.  Och de frågor regeringen fått mest kritik för är de sociala frågor Hägglund har ansvar för, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset