Trots IT-skandalen växer stöder för Socialdemokraterna.
Trots IT-skandalen växer stöder för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna når sin högsta siffra sedan mars 2015, och Sverigedemokraterna gör ett historiskt tapp. Det visar en ny opinionsundersökning gjord av Expressen/Demoskop.

Trots en turbulent sommar som präglats av IT-skandalen på Transportstyrelsen och ett hot om misstroendevotum som riktats mot tre ministrar, varav två avgick, går Socialdemokraterna upp i opinionen. Detta enligt en ny opinionsundersökning genomförd av Expressen/Demoskop.

LÄS MER: Stefan Löfven ombildar sin regering

Socialdemokraterna får i undersökningen stöd av 28,4 procent av väljarna, den högsta siffran partiet fått i Expressen/Demoskops mätningar sedan mars 2015. Även Moderaterna ökar med 1,5 procentenheter till 17,2 procent, vilket innebär att de enligt mätningen återigen är Sveriges näst största parti.

Undersökningen är nämligen ett bakslag för Sverigedemokraterna som går tillbaka med 3,5 procentenheter, från 20,1 till 16,6 procent. Den statistiskt säkerställda nedgången är det största tappet i partiets historia.

Mätningen visar också på en ökning för Kristdemokraterna, som för första gången sedan juli 2015 når över fyraprocentsspärren.

Undersökningen består av 1 250 intervjuer genomförda under perioden 1–8 augusti. Endast Sverigedemokraternas nedgång är statistiskt säkerställd.

Socialdemokraterna: 28,4 procent (+1,4)

Vänsterpartiet: 7,4 procent (-0,6)

Miljöpartiet: 4,4 procent (-0,5)

Moderaterna: 17,2 procent (+1,5)

Centerpartiet: 12,9 procent (+1,0)

Liberalerna: 6,4 procent (-0,3)

Kristdemokraterna: 4 procent (+1,4)

Sverigedemokraterna: 16,6 procent (-3,5)

Feministiskt initiativ: 1,6 procent (-0,2)

Källa: Expressen/Demoskop

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär – det här behöver du veta

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset