Sverigedemokraterna vann 612 kommunala mandat i förra valet. Men på grund av avhopp, uteslutningar och konflikter har partiet förlorat 148 av dessa, enligt en granskning av Expo Idag.

TT

Linus Bylund (SD): ”Ofta nya oerfarna personer som aldrig varit i politiken som lämnar.”

Inför valet 2010 lovade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet skulle kontrollera de kommunala mandat som de vann.

Men en granskning som den antirasistiska nyhetssajten Expo Idag har gjort visar att SD nu har förlorat kontrollen över 148 stycken – eller 24 procent – av de totalt 612 mandat som de vann. Bakom siffran gömmer sig 76 politiska vildar och 72 tomma stolar över hela landet.

Anledningen till att SD förlorat kontrollen över så pass många mandat är de interna konflikter i flera län, som lett till avhopp och uteslutningar, enligt Expo Idag.

LÄS ÄVEN: ► Tolv personer utesluts ur SD efter beslut om nolltolerans mot rasism

Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund menar dock att anledningen är att partiet växer snabbare än de lyckas tillsätta kandidater.

– Risken är att det blir en obalans om antalet lämpliga kandidater växer mindre än vi ökar i valet så att vi inte kan fylla på. Det är ofta nya oerfarna personer som aldrig varit i politiken som lämnar, säger Linus Bylund till Expo Idag, och avböjer att kommentera de interna konflikterna då det inte är han som ”jobbar med frågan”.

Enligt Valmyndighetens statistik är Miljöpartiet med sina sex tomma stolar det parti som har näst flest tomma stolar i kommunerna efter Sverigedemokraternas 72, skriver Expo Idag.

LÄS ÄVEN: ► Socialdemokrat hoppar av efter uttalande om ”judesvin”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014