SD-gruppledaren i Sjöbo, Lars-Wilhelm Larsson, vill köpa alla hus.
SD-gruppledaren i Sjöbo, Lars-Wilhelm Larsson, vill köpa alla hus.

Sverigedemokraterna i skånska Sjöbo vill att kommunen ska köpa alla tomma fastigheter. Anledningen: de befarar att husen kan ”komma i anspråk för asylboende och dylikt”.

Det finns planer på att ett hotell som är till salu i Sjöbo kommun ska bli ett asylboende. Det fick Sverigedemokraterna att lämna in en motion – där de uppmanar kommunen att köpa alla tomma större fastigheter, som Lokaltidningen har skrivit om.

Detta för att förhindra att privat asylboendeverksamhet ska bedrivas i kommunen. I motionen skriver Lars-Wilhelm Larsson, gruppledare för SD i Sjöbo, att kommunen hittills ”varit förskonad från sådana verksamheter”.

– De företag som sysslar med det här får så bra betalt för det så de kan tränga undan annan verksamhet. Då får vi bara asylverksamhet i kommunen, och det vill jag undvika, säger Lars-Wilhelm Larsson, SD, till Metro.

Han tycker inte att det är en drastisk åtgärd att kommunen ska köpa upp alla tomma lokaler.

– Alla kommuner har väl brist på boenden för ungdomar, vi skulle kunna göra något sådant i stället, säger Lars-Wilhelm Larsson.

Cecilia Olsson Carlsson, Socialdemokraternas kommunalråd i Sjöbo, sågar förslaget.

– De vill stänga in Sjöbo kommun och skydda den från omvärlden, medan vi socialdemokrater och övriga partier tvärtom tänker globalt och vill öppna upp kommunen för influenser, säger hon till Lokaltidningen.

Motionen kan tas upp på kommunfullmäktige i Sjöbo i juni, enligt Lars-Wilhelm Larsson.

LÄS MER: FN varnar för ny flyktingkatastrof

LÄS MER: Kravet: Alla kommuner ska tvingas ta emot flyktingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset