Sverigedemokraterna har lämnat in en anmälan mot statsminister Stefan Löfven (S) till riksdagens konstitutionsutskott (KU).– Vi vill få prövat hur oseriöst man får debattera som statsminister, säger gruppledare Mattias Karlsson (SD), som skriver under anmälan.

Anmälan handlar om ett uttalande Löfven gjorde i söndagens tv-debatt då han stämplade SD som ett nazistiskt parti och även sa att det fanns hakkorsflaggor på partimöten då nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson var medlem. Sedan dess har Löfven backat från uttalandena och förtydligat att han menade att SD har nazistiska rötter. Något han även tidigare har sagt.

Trots det vill Sverigedemokraterna att KU prövar om statsministerns uttalanden strider mot vad de anser är krav om saklighet i grundlagen.

Inkorrekta påståenden?

– Vi vill få prövat inom vilka ramar en statsminister ska hålla sig, hur oseriös man kan vara i debatten och hur inkorrekta påståenden man kan framföra och ändå leva upp till kraven om tjänsteutövning, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen och den ledamot som lämnar in anmälan.

Saklighetskravet menar han finns i Regeringsformen. Han hänvisar även till att KU tidigare skulle ha uttalat att statsråd måste vinnlägga sig om att det de säger ska vara korrekt, vederhäftigt och väl kontrollerat.

– Vi vill få det utrett om statsministern levt upp till kraven på saklighet och gjort sitt yttersta för att den information han för fram är korrekt, vederhäftig och väl kontrollerad.

SD:s bakgrund

TT: Betyder inte det att KU måste undersöka sanningshalten i statsministerns uttalande, alltså Sverigedemokraternas nazistiska bakgrund?

– Det är möjligt och det är något vi välkomnar eftersom vi är säkra på att det statsministern sade var en lögn, säger han.

De centrala Löfven-uttalandena från tv-debatten löd: "Detta är ett nazistiskt parti, ett rasistiskt parti, och med de rötterna", samt "allra värst är det faktiskt att du valde att gå in i ett parti som fortfarande hade hakkorsflaggorna på sina möten".

Fredrik Sandberg/TT
Sverigedemokraterna anmäler statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet för hans uttalande i den senaste partiledardebatten. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset