Sverigedemokraterna välkomnar Moderaternas förslag om ett förbud mot organiserat tiggeri. Men samtidigt anklagar man M för att vara hycklare. ”Beatrice Ask gick i höstas ut och sågade ett liknande förslag från en partikollega. Det här är hyckleri”, säger Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.

TT

Kent Ekeroth (SD). 

Reaktionerna på Moderaternas förslag om att organiserat tiggeri borde förbjudas har inte låtit vänta på sig. Socialdemokraterna är positiva till idén, medan flera av M:s allianskollegor ställer sig frågade till hur man ska kunna avgöra vad som är organiserat tiggeri och inte

Sverigedemokraterna anser att Moderaterna nu närmar sig deras politik, och välkomnar därför förslaget med öppna armar. 

– Vi vill gå längre, men det här är ett steg på vägen, även om det är lite sent påkommet, säger Kent Ekeroth, SD:s talesperson i rättspolitiska frågor, till Metro.

Samtidigt som han gläds åt förslaget anklagar han Moderaterna för att vara hycklare.

– Jag tycker det är ganska anmärkningsvärt att de kommer med det här nu, efter att de själva har kritiserat ett liknande förslag från deras egna. Beatrice Ask gick ju i höstas ut och sågade ett liknande förslag från en partikollega. Det här är hyckleri, säger Kent Ekeroth. 

Johan Forsell (M), riksdagsledamot och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, håller inte med. Han säger att Moderaterna inte tar hänsyn till SD:s förslag. 

– Vår utgångspunkt är inte vad Sverigedemokraterna tycker eller inte tycker, utan hur samhällsproblemen ser ut. Och det här är inte ett tiggeruförbud utan ett förbud mot organiserandet av tiggeri, det är två helt olika saker. Förslaget tar sin utgångspunkt i de människor som organiserar tiggeriet, de som utnyttjar väldigt utsatta människor för sin egen vinnings skull, säger Johan Forsell till Metro.

Han förstår att förslaget väcker starka känslor, men säger att många som har en annan uppfattning i sakfrågan har valt att missförstå förslaget med flit.

– De aspekterna finns absolut, och vi har därför en viktig uppgift i att fortsätta vara tydliga i diskussionen om vad det är vi föreslår och inte föreslår.

Vad säger du till dem av era väljare som anser att ni har lagt ett förslag som rimmar med SD:s politik?

– Vi lägger förslag som rimmar med hur vi vill lösa de problem som finns, jag köper inte idén om att det är Sverigedemokraterna som är kartan här. Vi lägger förslag för att lösa ett viktigt samhällsproblem, som alltför länge har varit olöst. Och det här än en av de saker som vi vill se, säger Johan Forsell.

LÄS MER: Regeringen om tiggeriförbudet: ”Intressant förslag”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset