Sverigedemokraternas ordförande i Orsa kallar Fi:s partiledare Gudrun Schyman för en slampa i ett inlägg på Facebook. "Det är pinsamt", säger Schyman. Nu tvingas Håkansson avgå.

I ett inlägg på Facebook kallar Sverigedemokraternas ordförande i Orsa, Gunnar Håkansson Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman för en slampa, vilket P4 Dalarna uppmärksammade i helgen.

I inlägget, där han länkar till en krönika om övergreppen i Köln publicerad i en alternativ media, skriver Håkansson:

”Fy fan vilken ”Slampa”, ovärdigt det parti som hon startat. Gillar förmodligen att blir tagen på våld."

Metro har sökt Gunnar Håkansson, som befinner sig i Thailand, utan resultat. På sin Facebooksida gav han under fredagen en officiell kommentar till inlägget.

”När det gäller uttrycket slampa var det väl inte riktigt rätt ordval så det ber jag henne om ursäkt för. När det gäller att bli tagen med våld så måste man ju börja fundera, när hon inte tar avstånd från och ställer upp för dom unga flickor och kvinnor som blir utsatta för gruppvåldtäkter och sexuella trakasserier som blivit så vanligt förekommande i samband med den massinvandring som pågår. Hon skyller hellre över på offren på grund av bl.a. utmanande klädsel och tar förrövarna i försvar utifrån deras kulturella bakgrund från deras hemländer.”, skriver han.

►LÄS MER: SD-politiker: Invandrare har lägre IQ

Gudrun Schyman är starkt kritisk mot inlägget och beskriver det som pinsamt.

– Jag tycker att det är pinsamt. Det måste också det också vara för dem som röstat på honom, det måste vara pinsamt för dem att se nivån på argumentationen, säger hon till Metro.

– Det är väldigt opassande oavsett vem det är. Vi ska ju värna och vårda vår representativa demokrati men det här bidrar till att ett intryck av att politiken är en sandlådelek där man använder sina positioner för att kasta skit på varandra, fortsätter hon.

Gunnar Håkansson skriver att du inte tar ställning mot överfall på svenska kvinnor och att du skyller på offren, hur bemöter du det?

– Det är bara att konstatera att han är djup okunnig om FI:s politik. Under de tio år vi har funnits har det patriarkala våldet mot tjejer och kvinnor i alla länder varit en av våra största frågor.

– Jag och partiet anser att kvinnor har rätt till våra kroppar, ska få klä oss hur vi vill kunna röra oss i samhället utan att utsättas för sexism och diskriminering. Jag tycker det känns pinsamt att ens behöva kommentera, säger Schyman.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge beskriver inlägget som oacceptabelt och Gunnar Håkansson kommer nu att lämna sin post. 

– Det är frukansvärt och helt oacceptabelt att han skriver sådant. Han har ombetts att själv lämna sin post omedelbart. På söndag kommer man hålla ett nytt årsmöte och han kommer inte ingå i det nya förslaget. Så går han inte själv utesluts han då, säger han. 

Vad tycker du att det här signalerar om SD:s kvinnosyn?

– Det är helt oacceptabelt och speglar inte vår kvinnosyn över huvud taget, säger Henrik Vinge.

►LÄS MER: SD-politiker kallade muslimer för "jordens avskum" – hoppar av

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset