SD-politiker har avslöjats som tidigare medlemmar i olika nazistiska organisationer.
SD-politiker har avslöjats som tidigare medlemmar i olika nazistiska organisationer.

Två SD-politiker har avgått och ytterligare sju stängts av på grund av band till nazistiska organisationer, rapporterar Expressen. Nu uppmanar Sverigedemokraterna samtliga till att lämna partiet.

Sammanlagt nio SD-politiker har avslöjats av Expressen och Expo som tidigare medlemmar i olika nazistiska organisationer. Flera av politikerna har varit medlemmar i den våldsamma och antidemokratiska nazistorganisationen Nationalsocialistisk front (NSF). Några har även deltagit i nazistisk aktivism eller aktivt spridit propaganda.

LÄS MER: Jimmie Åkesson (SD): NMR är fega töntar

En av de avslöjade politikerna skriver till Expressen att han själv begärt utträde ur partiet efter att tidningen ställt frågor.

”Efter intervjun har jag kontaktat partiet och har på deras begäran, begärt utträde ur partiet samt lämnat alla uppdrag.”, skriver han till tidningen.

Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna, skriver i ett mejl till Expressen att personer som inte delar SD:s ideologi varken ska vara medlemmar i partiet eller kandidera för det.

”Deras medlemskap kommer under utredningens gång vara avstängda och vi kommer be Länsstyrelsen att ogiltigförklara de kandidaturer som står skrivna på listorna. Som ogiltigförklarad kommer man inte kunna kandidera för partiet i det kommande valet,” skriver han om de avslöjade ex-nazisterna.

LÄS MER: Minst 14 SD-politiker har gett ekonomiskt stöd till nazistparti – tvingas lämna partiet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset