Partistyrelsen föreslår att motionen ska avslås.
Partistyrelsen föreslår att motionen ska avslås.

SD-politikern Louise Erixon föreslår i en motion att gravida kvinnor ska kunna tvångsomhändertas för att de röker eller snusar för mycket.

Sverigedemokraternas landsdagar pågår i helgen. Över 100 motioner har lämnats in av SD-medlemmar i samband med detta.

►LÄS MER: Kungen: "Förbjud alla badkar"

Ett förslag, författat av Louise Erixon, går ut på att sociala myndigheter ska få verktyg för att kunna tvångsomhänderta gravida kvinnor som missbrukar tobak, alkohol eller narkotiska preparat.

– Mitt förslag är inte att alla gravida som brukar tobak ska omhändertas men verktygen till det ska finnas, säger Louise Erixon, som är förlovad med SD-ledaren Jimmie Åkesson, till Aftonbladet.

Hon uppger att motionen har inspirerats av norsk lagstiftning där myndigheter har utökade möjligheter för tvångsomhändertagande.

– Där har man en liknande lagstiftning men man har inte tvångsomhändertagit några andra än tunga narkomaner. Däremot sänder det ut signaler till de som också missbrukar alkohol och tobak och därför tycker jag att det är ett bra förslag, säger Louise Erixon till Aftonbladet.

LÄS MER: Svenskarna: Vi vill införa rökförbud utomhus

Partistyrelsen är dock inte lika imponerad av motionen. I ett yttrande skriver de att ett preventivt arbete är mer effektivt än tvingande åtgärder – och föreslår att motionen ska avslås.

Men förslaget kommer ändå att tas upp under landsdagarna och Louise Erixon hoppas på bifall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik