Enligt Brynielsson själv har hans frånvaro berott på att han haft ett tufft år i privatlivet.
Enligt Brynielsson själv har hans frånvaro berott på att han haft ett tufft år i privatlivet.

Sverigedemokraten Thord Brynielsson som är gruppledare för Sverigedemokraterna i region Halland får ut 14 000 i månaden för sina politiska uppdrag. Trots det har han inte befunnit sig på regionstyrelsens möten sedan i september 2015.

Sedan valet 2014 har sverigedemokraten Thord Brynielsson, som är partiets gruppledare i region Halland, varit ledamot i Hallands regionfullmäktige och ersättare i regionstyrelsen. Men som Kungbacka-posten kan visa har Brynielsson enligt protokollen inte befunnit sig på regionstyrelsens möten sedan i september 2015. Trots det lyfter Brynielsson ett månadsarvode på cirka 14 000 kronor, ett arvode han som gruppledare får för att kunna ägna sig mer åt politiken än vad en fritidspolitiker kan göra.

► LÄS MER: SD-politiker om bild på flyktingbarn: "Grisar badar ju i gyttjepölar"
 

Enligt Brynielsson själv har hans frånvaro berott på att han haft ett tufft år i privatlivet.

– Jag har gått igenom en separation. Jag borde så klart ha varit på plats, men det har inte fungerat. Däremot har jag skött min närvaro i både regionfullmäktige och kommunfullmäktige, säger han till Kungsbacka-posten.

Att Brynielsson inte befunnit sig på regionstyrelsens möten innebär att Sverigedemokraterna saknat faktisk representation i regionens viktigaste politiska sammanhang, och enligt Kungsbacka-posten växer den interna kritiken mot honom. Kritiken handlar bland annat om att han lyfter arvode trots att han inte varit på möten. Partiets ordinarie ledamot i regionstyrelsen är sedan tidigare utesluten från partiet och agerar som politisk vilde.

– Jag förstår kritiken och kan bara säga att jag ska bli bättre på att gå på mötena. Men jag gick inte in i politiken för pengarna, jag engagerar mig för att skapa ett bättre samhälle, säger Brynielsson till Kungsbacka-posten.

Det finns inga konkreta regler eller krav för folkvalda i regionstyrelsen som innebär att de måste närvara på möten. 

–  Frågan om vilken närvaro man kan kräva för det arvodesombetalasutär helt upp till varje parti. Det finns ingen gräns, det är i så fall mer en etisk och moralisk fråga, säger moderaten Mats Eriksson, regionsstyrelsens ordförande till Kungsbacka-posten. 

Metro har sökt Thord Brynielsson.

► LÄS MER: Sverigedemokrat klädde ut sig till Hitler: "En kul grej"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik