Under måndagskvällen revs reklamen ner.
Under måndagskvällen revs reklamen ner.

Sverigedemokraternas nya tiggarkampanj rörde upp starka känslor under måndagen. Nu är flera av reklamaffischerna nedrivna. Två personer omhändertogs, enligt polisen.

I kampanjen ber SD om ursäkt för ”röran här i Sverige” – och syftar på tiggarna. De menar att kampanjen som är på engelska riktar sig till utländska turister.

Reklamen som täcker tunnelbanestationen Östermalmstorg väckte starka reaktioner under måndagen. På kvällen blev flera SD-affischer nedrivna och andra budskap klistrades upp.

– Två personer blev omhändertagna och jag antar att de togs in till stationen på Norrmalm, säger Niklas Mattsson vid polisens Länskommunikationscentral.

►LÄS MER: Elias vill inte jobba i spärren med SD-reklamen kvar

I sociala medier uppmanas folk att samlas för en protestaktion utanför t-banan på Östermalmstorg klockan 18 på tisdagen. Uppmaningen har nått ut till många.

– Det är ju 10 000 som har sagt att de ska komma dit. I någon form kommer vi att vara närvarande, säger polisen Niklas Mattsson.

►LÄS MER: Svaret på SD-kampanjen: Ursäkta röran – vi har ett rasistproblem

Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna, sa på måndagen till Metro att de ”vill ge alla bekymrade en röst” med kampanjen.

– Det har rapporterats om hur utländska turister som kommer hit blir upprörda över vad de ser, med ett Stockholm som har förändrats mycket i negativ riktning, sa presschefen.

LÄS MER: Skotsk tidning: Dålig engelska i SD:s reklam

Henrik Arnstad, journalist och författare bakom bland annat "Sverigedemokraternas svarta bok", är starkt kritisk till kampanjen.

– Här utmålas en grupp människor som en pinsamhet, en smutsfläck för den svenska nationen. När människor utmålas som parasiter eller ohyra har vi ett historiskt kvitto på var det leder någonstans. Vi har provat i Europa en gång tidigare, sa han till Metro på måndagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset