Sverigedemokraternas partiledare ville 2010 träffa Patrik Brinkmann, som enligt Expo haft en ledande roll inom europeisk extremhöger och anti-islamrörelse. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare ville 2010 träffa Patrik Brinkmann, som enligt Expo haft en ledande roll inom europeisk extremhöger och anti-islamrörelse. Arkivbild.

I sin jakt på pengar inför valet 2010 försökte Sverigedemokraterna få till ett hemligt möte mellan partiledaren Jimmie Åkesson och högerextremisten Patrik Brinkmann.Enligt Åkesson avbröts försöken när partiet förstod vem Brinkmann var.

Partiet letade inför valet 2010 finansiärer och riksdagsledamoten Erik Almqvist, då partiets internationelle sekreterare, uppmärksammade nuvarande gruppledaren Mattias Karlsson på möjliga kontakter med mångmiljonären och högerextremisten Brinkmann, avslöjar Aftonbladet. "Kanske kan leda till någonting bra. Bör dock noteras att finansiären antagligen är rätt extrem då han tycks vara en del av Nordiska Förbundets nätverk", skrev Almqvist i ett mejl i januari 2010, enligt Aftonbladet.

"Guilt-by-association"

I mars 2010 träffar Kent Ekeroth Brinkmann under ett möte för högerextremister i tyska Gelsenkirchen och i april blir även Sverigedemokraternas partiledning inbjuden till en grillkväll hos honom. Men dit bjuds även företrädare från högernationalistiska och populistiska österriska FPÖ och belgiska Vlaams Belang in.

"Det kanske föreligger ett problem om du Jimmie syns så offentligt i dessa sammanhang? 'Guilt-by-association' blir rätt mycket starkare om SD:s partiledare figurerar här. Eller vad tror ni?" mejlar Ekeroth till Jimmie Åkesson och föreslår i stället ett privat möte mellan Åkesson och Brinkmann. Åkesson är inne på samma linje, "Håller med i din riskanalys", och förslår datum för att träffa Brinkmann.

Vill hålla hemligt

Även Mattias Karsson anser att mötena borde hållas hemliga. Enligt Aftonbladet uttrycker han i interna mejl att kontakt- och nätverksbyggandet i Europa i syfte att bygga en stark "kulturnationalistisk/socialkonservativ international" är oerhört betydelsefullt. Men han vill inte att svenska medier gör "någon jättegrej av det".

Men Brinkmanns intresse för att träffa Jimmie Åkesson avtar när SD-ledaren inte vill komma till grillkvällen. "Säkert förstår du att det skulle kännas lite trist om det är så att mina pengar går bra men utåt ska bekantskapen vara obekant" skriver han till Ekeroth.

När TT frågar Åkesson om varför partiet hade kontakt med Brinkmann för att få kapital säger han att partiet, i praktiken, inte kom så långt.

– Min egen kunskap om vem det var var sparsam och jag har inte träffat honom. Vi har inte fått några pengar av honom och med tanke på vilka kretsar han rör sig i var väl det bra.

SD-ledaren hävdar att han inte vet om det var partiet eller Brinkmann som tog första kontakten.

– Det har jag ingen aning om. Min inblandning i det här är att jag har fått en fråga om jag kan träffa honom och jag har föreslagit ett antal datum. Sedan förstod vi att det här var en ideologiskt främmande person som vi inte ska träffa och jag har inte gjort det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset