Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i hemstaden Sölvesborg på lördagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i hemstaden Sölvesborg på lördagen.

Sverigedemokraterna sätter ett nytt villkor för den regering som eventuellt skulle vilja ha partiets stöd. Fattigpensionärernas situation måste stärkas "rejält", säger partiledaren Jimmie Åkesson.Han försöker hitta nya väljargrupper, anser en statsvetare.

– Vi kommer inte att stödja någon regering som inte förbättrar fattigpensionärernas situation rejält. Det är ett löfte, sade Åkesson i sitt traditionella sommartal i Fyra årstiders park i Sölvesborg, det vill säga hemmaplan, inför en stor och entusiastisk publik.

Partiet anser att ett sätt kan vara att höja garantipensionen med tio procent, vilket enligt SD skulle innebära cirka 800 kronor mer i månaden.

TT: Om den regering som nu sitter skulle lägga ett förslag som kvalar in som ”rejäl” förbättring, stödjer ni den budgeten då?

– Det får vi se hur budgeten ser ut i övrigt. Nu nämnde jag ju det här som en avgörande fråga i en kommande, eventuell regeringsförhandling efter nästa val då jag ser möjligheter för oss att ställa krav, svarar Åkesson.

Inte enda kravet

Det räcker dock inte bara att möta kravet om fattigpensionärer.

– Vi kommer inte att stödja alla regeringar som gör det. Politiken i övrigt är viktig också.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att SD röstat emot sänkt pensionärsskatt, och att det inte finns ”någon trovärdighet över huvud taget i deras budgetsarbete”.

– De säger sig ha pengar som ingen annan har. De kan alltid kosta på sig att vara lite mer generösa än andra – tror de.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och borgerlig debattör, anser att SD försöker bredda sin politik när partiet fått mer konkurrens vad gäller mer stram asyl- och invandringspolitik.

– Då ligger det nära till hands att säga att man talar för väljargrupper som man menar har kommit i kläm och som man kopplar till att andra partier inte har brytt sig om. Och jag tror också att många har bilden av att denna grupp är stor och att det finns orättvisor, säger han till TT.

”Liten lort”

Åkesson återkom till att en regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och SD vore mest naturligt. SD-ledaren beskrev sitt parti som ”det sociala samvetet” i en sådan regering.

M och KD avfärdade planen i höstas och inte mycket tyder på att gensvaret skulle vara så mycket större nu. Och Åkesson passade på att kalla M:s partisekreterare Tomas Tobé ”en liten lort” för att M nu, men inte när SD lyfte det, stödjer ett tiggeriförbud.

I talet raljerade SD-ledaren över finansminister Magdalena Anderssons (S) och Löfvens tal om att det går bra för Sverige.

– Jag säger att Sverige kan betydligt bättre, sade Åkesson och pekade på missnöje med vården, bostadsbrist och fulla skolor och förskolor och beskrev Löfven som en ”svikare”.

Hånade Lööfs förslag

Åkesson tog upp begreppet ”svenska värderingar” som anammats av flera partiledare, däribland Centerledaren Annie Lööf. Han kallade dem ”vindflöjlar, mähän och får i skocken.”

– Förr kallade man det för främlingsfientlighet, nu kallas det ”modigt”.

Han pratade om ”stenkastare och bilbrännare” och skrattade åt Lööfs förslag om att de ska få praktisera hos polisen.

– Många har nog lite svårt att förstå vilken analys som Annie Lööf gjorde för att komma fram till det förslaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset