Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska hålla tal när partiet har kommunkonferens i Västerås.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska hålla tal när partiet har kommunkonferens i Västerås.

Sverigedemokraternas fotbyte om vinster i välfärden märks i förslaget till nytt program för kommunpolitiken. Krav på vinstbegränsning och kommunala veton mot friskolor stryks.Men SD fortsätter att driva kommunala folkomröstningar om flyktingmottagande.

När SD samlar kommun- och landstingspolitiker från hela landet till konferens i Västerås i helgen handlar mycket om att uppdatera programmen för inriktningen av politiken i kommun och landsting. Partiet har sedan valet 2014 företrädare i de allra flesta fullmäktige i landet och blev näst största parti i över 100 av landets 290 kommuner. Men mandaten kan inte alltid växlas in mot reellt politiskt inflytande och SD och partistyrelsen håller fast vid skrivningar om att andra partier ägnar sig åt fulspel.

"Trots att vi idag är Sveriges tredje största parti, förekommer ofta ohederliga allianser mellan politiska motståndare för att utesluta våra väljare från inflytande. Kohandel förekommer idag för att kringgå valresultatet", skriver partistyrelsen.

Ändrar politik

Men ändringarna i förslag till nytt program är få, jämfört med det som gällt sedan 2014. Det finns dock förändringar som innebär ändrad politik. I det förra programmet ville SD ha möjlighet för kommunerna att lägga veto mot nya friskolor. Och vinstuttag skulle bara tillåtas om det inte påverkade kvaliteten.

Nu är alla skrivningar om vinst och veton borta. Den enda förslagsparagraf som finns kvar är att kommunerna ska erbjuda elever och föräldrar stora möjligheter att välja skola och skolform.

Partiet håller fast vid att kommunerna bör uppmuntras att ha folkomröstningar om flyktingmottagande. Det motiveras med att invandring, hävdar partiet, innebär ekonomiska bekymmer för kommunerna, segregation, kulturkrockar och ökad brottslighet. Kommunerna ska inte alls syssla med integrationsarbete, det är assimilering som ska gälla, föreslår SD.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset