Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna är stolt över resultatet.  
Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna är stolt över resultatet.  

Sverigedemokraterna går om både Moderaterna och Socialdemokraterna är därmed Sveriges största parti. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov. – Vi är så klart jättestolta, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna.

På torsdagen kunde Metro berätta att Sverigedemokraterna, enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro, nu är Sveriges största parti. Med 25,2 procent av väljarstödet får de en knapp ledning över Socialdemokraterna (23,4) följt av Moderaterna (21,0).

– Det är helt otroligt, helt fantastiskt. I dag är en otroligt stor dag för oss. Vi är så klart jättestolta. Det känns fantastiskt att vi verkligen har ett stort folkligt stöd, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna och fortsätter:

– Man har märkt under det senaste året att tabun kring invandringsfrågan har släppt.

LÄS MER: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti

Enligt politiska experten Stina Morian spelar händelser som morden på Ikea in i resultatet, eftersom undersökningen gjordes strax efter dådet när stämningen på sociala medier var extremt hätsk. Sverigedemokraterna uppmärksammades även stort med anledning av en kritiserad annonskampanj i tunnelbanan. Men Henrik Vinge tror, till skillnad från Stina Morian, inte att det påverkar opinionssiffrorna nämnvärt.

– Det man kan se är att det här är något långsiktigt som har pågått under många år. Att en enskild händelse skulle vara orsaken till detta är inte sannolikt. Och kampanjer som den i tunnelbanan är helt nödvändigt för att nå ut.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är inte särskilt förvånad över resultatet.

– Vi har haft ett stort fokus på invandringsfrågan och i den meningen är siffran inte överraskande, säger han till Metro.

Tomas Tobé betonar att det handlar om en enskild mätning av flera, men att resultatet signalerar att Moderaterna nu måste utveckla sin politik för att fler väljare ska ge dem fortsatt förtroende. 

– Fler behöver få sitt första jobb och vi behöver en bättre integrations- och migrationspolitik.

Ser du något problem med att ett SD kan vara Sveriges största parti?

– Nu är det här en mätning av många men Moderaternas fokus ligger mer på att lösa samhällsproblemen och det är långt kvar till nästa val.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att man ska tolka mätningen med försiktighet.

–  Det är en mätning som skiljer sig avsevärt från mer etablerade instituts nivåer. Däremot det är uppenbart att Sverigedemokraterna vuxit i opinionen under senare tid. Vi har ju sett att migrations- och integrationsfrågor vuxit i betydelse för väljarna de senaste åren. Och vi vet att partier vars huvudfråga får mer fokus brukar växa i opinionen.

LÄS MER: Forskaren: SD:s framgång unikt i svensk partihistoria ​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik