SD:s antitiggerikampanj kan ha påverkat deras stöd. 
SD:s antitiggerikampanj kan ha påverkat deras stöd. 

Efter SD:s antitiggerikampanj i tunnelbanan har partiet tappat väljare. Det visar den senaste mätningen från Yougov och Metro.

TT

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. 

Den senaste mätningen från Yougov och Metro utfördes mellan den 7 maj och 3 juni – samtidigt som det stormade kring Sverigedemokraternas antitiggerikampanj i tunnelbanan i Stockholm. Och mätningen visar att SD tappar väljare.

LÄS ÄVEN: Jätteövertag för rödgröna i ny mätning

I mätningen som presenterades i maj uppgav 10,6 procent att de skulle rösta på SD, en siffra som nu har sjunkit till 8,2 procent.

”Det visade sig att vi gick fram kryddigt under EU-valets slutskede samtidigt som undersökningarna visat sig vara mycket osäkra för vår del”, skriver Martin Kinnunen, pressansvarig för SD, i ett sms till Metro.

Tror ni att antitiggerikampanjen kan ha någonting med resultatet att göra?

”Nej. Den gav oss stort genomslag och sakfrågan har stort folkligt stöd. Vore ytterst märkligt om det påverkade oss negativt på något sätt”, menar Martin Kinnunen.

I några av de tidigare Yougov-mätningarna i år har SD stigit – från januari till mars steg partiet från 10,0 till 11,5 procent. Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att det är svårt att säga om partiets sjunkande siffra har någonting att göra med kampanjen.

– På ett principiellt plan tror jag att man kan säga att när SD:s frågor är på agendan så är det bra för partiet, men det är däremot svårare för partiet när de får en rasiststämpel, säger han.  

► LÄS ÄVEN: Efter ledningsmöte: SL låter antitiggerikampanj sitta kvar

► LÄS ÄVEN: SD:s affisher vandaliserade

► LÄS ÄVEN: Så tycker politikerna om kampanjen

Väljarsiffrorna för Feministiskt initiativ och Miljöpartiet fortsätter att öka, en trend som statsvetaren Jonas Hinnfors tror kommer fortsätta under sommaren.

– Under våren har FI successivt lyckats mobilisera, och samma sak med MP. Och ja, jag tror att de kommer fortsätta lyckas. Det är möjligt att MP inte når samma nivåer som i EU-valet, men man blir ändå ett starkare parti än man varit, säger Jonas Hinnfors.

►LÄS ÄVEN: Förtroendekris för både Reinfeldt och Löfven

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014