Riksdagshuset på Helgeandsholmen. Arkivbild.
Riksdagshuset på Helgeandsholmen. Arkivbild.

En man som är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli kan vara en säkerhetsrisk efter en märklig affär där han tjänade flera miljoner, uppger en expert för Sveriges Radio Ekot.Moderaterna och Centern – liksom försvarsministern – kräver att SD-ledningen agerar.

Ekot avslöjar i dag att mannen, som använder pseudonymen Egor Putilov, för ett pris långt under marknadsvärdet köpte ett hus av en inflytelserik rysk affärsman 2014. Säljaren är sedermera en dömd brottsling som av ryska medier beskrivs ha kopplingar till ryska myndigheter.

Putilov betalade sex miljoner för huset. Bara två månader senare sålde han huset vidare för dubbelt så mycket, en vinst på sex miljoner kronor.

Enligt Lars Nicander, som är utredningschef på Försvarshögskolan, är det alldeles för konstigt.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger han till Ekot.

Rör sig fritt i riksdagen

Sedan februari i år är Egor Putilov anställd som politisk sekreterare av Sverigedemokraterna. Det ger honom möjlighet att röra sig fritt inom skalskyddet i riksdagens lokaler.

Den stora vinsten på husaffären ger den ryske affärsmannen en tydlig hållhake på SD-tjänstemannen – som kan göra stor skada i riksdagen, menar Lars Nicander.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger han till Ekot.

"Graverande uppgifter"

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet, anser att uppgifterna om Putilovs affär är graverande och måste tas på största allvar.

– Det finns en hotbild och underrättelsehot mot Sverige, som även svenska partier och riksdagen kan utsättas för. Därför får man inte vara aningslös, säger han till TT.

Egor Putilov har tidigare uppmärksammats för att ha använt falskt namn i flera sammanhang, bland annat som journalist och debattör. I ett inlägg på Facebook skriver han att han kunde köpa huset så billigt eftersom ägarna hade hamnat i ekonomiska problem och ville ha en snabb affär.

"Eftersom jag hade den begärda handpenningen (200 tsk) som jag sparade ihop just till egen insats kunde jag erbjuda en snabb affär och fick därför köpa huset inom ett par dagar under marknadsvärdet. Avsikten var att behålla huset därför sökte jag lån hos bla. Nordea. Dock fick jag inget lån och blev tvungen att sälja det så småningom."

Genomgår säkerhetskontroll

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skriver i ett uttalande att samtliga politiska sekreterare genomgår en kontinuerlig säkerhetskontroll, bland annat mot Säkerhetspolisen, och att ingen hittills har fått någon anmärkning.

"Jag har förtroende för Säpo i det avseendet", säger Vinge i uttalandet.

Hans Wallmark påpekar att varje parti har ett eget ansvar när den här typen av uppgifter framkommer.

– Det ansvaret måste sökas hela vägen upp, i det här fallet hos (SD-ledaren) Jimmie Åkesson, säger han.

– Det får inte och kan inte viftas undan, inte minst givet den säkerhetsbild som finns kring Sverige i dag. Det går inte att negligera och bortförklara så här anmärkningsvärda uppgifter.

"Ta situationen på allvar"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) stämmer in i den bedömningen och vill att Åkesson agerar.

– Flera personer med hög kompetensnivå har uttalat sig om en potentiell säkerhetsrisk. Då tycker jag att det kräver att man tar situationen på allvar, säger han till Dagens Nyheter.

Även Centerns partiledare Annie Lööf förutsätter att Sverigedemokraterna går till botten med uppgifterna. Det hade hon gjort om det hade inträffat i hennes parti, sade hon till journalister på fredagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset