I en intervju med Norrtelje tidning uppger partiets ordförande i Norrtälje kommun, Mikael Strandman, att han vill att reportrar inom public service ska tvingas uppge sina politiska åsikter. "Det pågår en mobbning gentemot Sverigedemokraterna", säger han.

I en motion till Sverigedemokraternas landsdagar som äger rum i November har Mikael Strandman, som är partiets ordförande i Norrtälje, föreslagit att alla journalister som anställs inom Sveriges radio och Sveriges television ska uppge sina politiska åsikter.

– I dag är Sveriges Radio och SVT helt i händerna på en viss grupp. De ger en ensidig rapportering där vi inom SD inte får komma till tals. Public service är inte oberoende, säger han till Norrtelje tidning.

Mikael Strandman vill se ett kvoteringssystem där anställda på Sveriges radio och Sveriges television i sina politiska åsikter ska spegla befolkningen i stort, ungefär som till exempel nämndemannasystemet fungerar idag.

► LÄS MER: Därför går SD bättre i webbmätningar än i telefonundersökningar


– Det här är en motion som lagts fram till landsdagarna, och inget som partistyrelsen tagit ställning till ännu. Det står alla medlemmar fritt att lägga förslag, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Metro.

När Norrtelje tidning frågar Mikael Strandman om detta kan ses som åsiktsregistrering medger han att så skulle kunna vara fallet, men han menar att det är nödvändigt.

– Det måste till en motvikt. I dag pågår en mobbning gentemot Sverigedemokraterna, säger han till tidningen.

Medieexperten Kent Asp säger till Norrtelje tidning att han tycker att förslaget är dåligt.

– Det är helt orealistiskt att ha det så i Sverige och mot vår grundlag och allt vad en öppen demokrati heter, säger han.

När Metro når Mikael Strandman menar han att han efter att han uppfattat att förslaget skulle bryta mot grundlagen kommer att modifiera sitt förslag.

– Idealet är fortfarande ett system likt det vi har med nämndemän, men jag kommer i så fall att förändra förslaget så att de inte utåt sett kommer att behöva uppge sin politiska hemvist, säger han.

► LÄS MER: Yougov: Flyktingfrågan viktigast bland svenskar – SD största parti

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik