Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt har filmats när han skämtat grovt om judar. Arkivbild.
Sverigedemokraternas ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt har filmats när han skämtat grovt om judar. Arkivbild.

SD-toppen Oscar Sjöstedt skämtar grovt om judar och djurkadaver i en ny video som släppts på Facebook.– Någon slags mörk humor, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson.

I en filminspelning från en privat fest hörs Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, skratta hjärtligt åt hur hans tidigare kollegor vid ett slakteri, två nazister från Tyskland, brukade sparka på fårkroppar som fallit i golvet och kalla dem "judar".

I filmen, som organisationen "Inte rasist, men..." lagt ut på sin Facebooksida, säger Sjöstedt att tyskarna alltid heilade när de blev berusade. Genom berättelsen skrattar han och sällskapet glatt.

Videon filmades i september 2011.

"Försvarsmekanism"

Oscar Sjöstedt själv kommenterar filmen på sin Facebooksida och säger att människor – i alla fall han själv – ibland använder humor som försvarsmekanism.

"Saker som är tillräckligt extrema, sjuka, absurda eller obscena kan man skratta åt för att det är så svårt att förhålla sig till på ett vanligt och rationellt sätt, utan att för den sakens skull uppskatta det."

Sjöstedt betonar att han själv inte var inblandad i själva historien som återberättas. Han skriver att klippet känns väldigt olustigt och att han ber om ursäkt om någon har tagit illa vid sig.

"Inget minne"

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson bekräftar att han själv syns i slutet av filmen.

– Jag har inget minne av den händelsen och i vilket sammanhang det här var taget. Jag vet inte om jag alls hörde konversationen eller bara kom gående, säger han till TT.

– Nu när man ser det i dag blir man illa berörd. Men jag vet att Oscar är övertygad antinazist och tycker om djur. Det finns någon slags mörk humor i det. Det kan verka konstigt, men ibland fungerar människor så att man använder humor när något är olustigt och obehagligt, som ett sätt att hantera det. Jag tror inte att det säger så mycket om människor, säger han.

Ifrågasätts inte

Han anser inte att det finns skäl att ifrågasätta Sjöstedts roll som talesperson i ekonomiska frågor.

– Det är möjligt att man hade haft en annan bild om man fått se vad som skedde under hela kvällen. Taget ur sin kontext framstår det som en olämplig reaktion på bisarra, sjuka saker. Jag ser inte detta som uttryck för ideologisk avvikelse eller som något skulle motivera att man vidtog några åtgärder inom riksdagsgruppen, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset