Mikael Jansson ledde Sverigedemokraterna mellan 1995-2005. Men i valet i höst finns han inte med på listan över valbara kandidater till riksdagen.
Mikael Jansson ledde Sverigedemokraterna mellan 1995-2005. Men i valet i höst finns han inte med på listan över valbara kandidater till riksdagen.

Under onsdagen presenterades Sverigedemokraterna sina kandidater till riksdagen. En av dem som inte finns med på listan är partiets tidigare partiledare Mikael Jansson som petas.

Sverigedemokraterna presenterade en riksdagslista med 60 namn. Partiet kommer även ha 29 unika listor, en för varje valkrets, där både nationella och lokala namn finns med.

Elva valberedare har tagit fram listan.

– Den här perioden har präglats av långa och konstruktiva diskussioner i valberedningen men också ett gediget förarbete så att vi lärt känna våra kandidater så bra vi bara kan, sa Josef Fransson (SD) i valberedningen under presskonferensen.

LÄS MER: Undersökning: Så populära är partiledarna just nu

Högst upp på listan finns partiledaren Jimmie Åkesson och på andraplats vice partiledare Julia Kronlid.

Men det är många nuvarande riksdagsledamöter och tunga namn inom partiet som inte finns med på den nya listan.

Ett namn som inte finns med är Mikael Jansson från Göteborg, som var partiledare för partiet innan Jimmie Åkesson och i dag är försvarspolitisk talesperson.

Sedan tidigare har det även stått klart att Kent Ekeroth, som i december förra året friades i hovrätten efter misstankar om misshandel på en krog, inte heller finns med.

Även Linus Bylund, som tidigare var Jimmie Åkessons stabschef, saknas på listan. Han uppger dock för flera medier att han kommer att ha en ”central roll” i partiet även i framtiden.

Den slutgiltiga riksdagslistan presenteras under SD:s valkonferens 17-18 mars. Under mandatperioden har fyra riksdagsledamöter inom Sverigedemokraterna blivit politiska vildar och en person i riksdagen uteslutits ur partiet.

LÄS MER: Kent Ekeroth petas från riksdagslistan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset