SD-ledaren Jimmie Åkesson jublar över valframgången på valnatten. Men nu har partiet problem att fylla sina mandat i kommunerna.
SD-ledaren Jimmie Åkesson jublar över valframgången på valnatten. Men nu har partiet problem att fylla sina mandat i kommunerna.

Sverigedemokraterna har fått fler mandat än vad namnen på valsedlarna räcker till i flera kommuner. Beräknat på valnattens preliminära resultat handlar det om 27 tomma stolar. Och de förblir tomma – partier får inte utse fler kandidater i efterhand.

Tomma stolar i kommunernas fullmäktige har varit ett gissel för SD under förra mandatperioden.

Av totalt 87 obesatta mandat i landets kommuner tillhörde 80 Sverigedemokraterna, enligt Valmyndighetens beräkningar tidigare i år.

Sverigedemokraterna har nu jobbat hårt för att få fram fler kandidater till sina valsedlar.

Men det har inte räckt ändå. Valframgångarna i många kommuner innebär att SD inte kan fylla alla sina stolar i 27 kommuner, visar en genomgång som tidningen Expo gjort. Beräkningen är gjord med valnattens preliminära siffror som underlag.

Får inte fylla på i efterhand

Sverigedemokraterna har inga möjligheter att fylla de 27 tomma stolarna med nya namn, även om partiet skulle få fram villiga kandidater som man anser lämpliga.
– Nej, det går inte att lägga till namn i efterhand, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

Han förklarar att partier kan ersätta kandidater som till exempel blir sjuka under mandatperioden.
– Men det är bara de kandidater som liksom finns från början. De tomma stolarna förblir tomma.

Stramare regler

Reglerna har stramats upp inför årets val, efter en lagändring 2015. Tidigare kunde väljare skriva till namn på valsedeln i valbåset, och den nominerade bli vald utan att tillhöra eller ens sympatisera med partiet.

Det var ett särskilt stort problem efter valen 2010 och 2014, när SD växte snabbt och saknade kandidater i många kommuner.

I Staffanstorp kapade en moderat, som petats från det egna partiets listor, ett SD-mandat 2010 genom att skriva sitt eget namn på en blank SD-lista. Hans namn fanns på ytterligare två valsedlar, vilket räckte för att bli invald i fullmäktige. Kaparen avgick när kuppen avslöjades och blev omskriven i lokalpressen.

I några kommuner i Dalarna och Västmanland lyckades nazister kuppa sig in på SD-mandat 2014.

LÄS MER: Kupp ger nazister SD-mandat

Ett annat problem med väljarnas fria nomineringsrätt var att det kunde utnyttjas för trakasserier.  Personer som inte sympatiserade eller ville bli förknippade med ett parti kunde skrivas till på valsedel. Utan att ens vara vidtalade.

Protester hindrade inte länsstyrelser från att följa lagen och utse dem till fullmäktigepolitiker, om rösterna räckte till ett mandat. De ofrivilligt valda tvingades att avsäga sig uppdraget i fullmäktige.

Det drabbade bland andra Staffanstorpsbon Jimmy Åkesson, vars namn skrivits på en valsedel. Trots att han varken tillhörde partiet eller stavade sitt förnamn som SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Så fungerar det inte längre. Nu måste man samtycka till en kandidatur för att vara valbar, säger Lars Aden Lisinski på Valmyndigheten.

Samtycket måste lämnas in skriftligt på en blankett till länsstyrelsen senast två dagar före valet. Blanketterna kollas nu igen när länsstyrelserna gör slutliga rösträkningar och fördelar mandaten. Landsting och kommuner räknas efter riksdagsvalet, och blir klart i nästa vecka.

LÄS MER: Så går det till när rösterna räknas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset