Just nu ringer en man runt till svenska företag och säger att han samlar in pengar till flyktingar för UNHCR – men det stämmer inte. "Jättejobbigt, man vill ju kunna lita på sådana här organisationer", säger Krister Lööf, en av de drabbade, till Metro.

Montage/TT/Förenade bolag

En bluffmakare utger sig för att försöka hjälpa flyktingarna och att pengarna han samlar in går till UNHCR. På bilden vandrar flyktingar vid Rödbys färjeläge i Danmark.

– Det ringde en kille och sa att han var från "Våga hjälpa". Han sa att just nu har vi en kampanj för att hjälpa flyktingarna och ringer runt till företag, berättar företagaren Krister Lööf.

Mannen i telefonluren sa att det kostade 990 kronor att vara med.

– Pengarna skickar vi vidare till UNHCR, sa han. Och det låter ju bra liksom.

Men på svenska UNHCR har man inte hört talas om någon "Våga hjälpa"-kampanj.

– Vi har ingenting med det att göra. Det är sorgligt att man utnyttjar flyktingarnas situation på det här viset, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

►LÄS MER: Se upp för "myndighetsbreven" – kan kosta dig tusentals kronor


I fakturan var betalningsdatumet nästa dag, men mannen i luren förklarade att Krister Lööf inte skulle behöva betala om han ångrade sig.

– Om jag inte betalade på tio dagar så skulle fakturan försvinna, sa han. "Det blir ingen uppföljning, du får inga krav." Det gav intrycket av att de hade bråttom och att det inte gjorde något om någon som sagt ja i telefon ångrade sig, bara de fick ihop pengar, säger Lööf.

►LÄS MER: Flyktingbarn försvinner spårlöst – plockas upp av okända vid tågen


Företaget som ringer runt heter MSP Trading och är registrerat i Finland. Enligt Ludvig Isacsson på nätverket Förenade bolag är de just nu aktuella med en annan bluff kring en tjänst som den uppringde företagaren inte godkänt.

– Den här katalogtjänsten som de sålde in i det fallet existerar inte, säger Isacsson.

Förenade bolag är ett nätverk av företag och arbetar med att uppmärksamma bedrägerier och bluffakturor.

– De har inget telefonnummer och använder sig av gmailadresser. De använder samma mall som sex-sju andra som ligger på varningslistan. Det är lite dunkelt kring vad det här är egentligen, säger Isacsson.

Förenade bolag lade igår upp företaget på sin varningslista.

Det finns en organisation i Örebro som heter "Våga hjälpa", men som inte har någon koppling till den här bluffen.

►LÄS MER: Varning för bluffbrevet som sprids över Sverige

Enligt polisen hann bluffen inte spridas så långt.

– Kontot är numera spärrat varför inga mer pengar kan gå dit. Endast en dryg handfull han bli lurade innan vi spärrade kontot. Självklart ser vi vilka som ligger bakom detta men kan inte delge mer information av naturliga skäl, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum.

Metro har sökt mannen bakom företaget i Finland, som lovar att återkomma.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset