TBE sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur eller en smittad människa. Arkivbild.
TBE sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur eller en smittad människa. Arkivbild.

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten.Det lilla djuret är nämligen aktivt tills temperaturen sjunker under fem grader.

Hur stor risken är för att bli smittad av TBE under hösten beror alltså på vädret.

– Är det varmt länge drar det ut till hösten och blir det kallt tidigt försvinner fästingarna tidigare, säger Anders Tegnell, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Statistik från myndigheten visar att antalet rapporterade TBE-fall mellan 2011 och 2014 var större i slutet av sommaren och i början av hösten än i början av sommaren.

Enligt Anders Tegnell kan det bero på flera saker. Statistiken avser när personen blev sjuk, inte när han eller hon blev biten. Med tanke på att det kan dröja några veckor mellan bettet och insjuknandet blir det en eftersläpning i statistiken. Dessutom tar det tid för fästingarna att bli många, vilket gör att antalet är mindre i början av sommaren.

Hittills har 148 fall rapporterats i år, vilket kan jämföras med förra årets totalt 268 fall. 2014 rapporterades sammanlagt 178 fall.

– Är det varmt och torrt finns det färre fästingar, men samtidigt är man ute och rör på sig mer då. Den här sommaren har varit extremt torr, så rent teoretiskt är det nog färre fästingar i år än vad det brukar vara.

För att minska risken för att få TBE kan man, förutom att vaccinera sig, bära kläder som skyddar huden från fästingarna.

– När man kommer hem kan man med en gång titta om man har fått med sig fästingar, säger Anders Tegnell.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset