Svampplockning är mångas favoritsyssla i september. Men bland de goda matsvamparna lurar lömska giftsvampar. Metro listar några man ska akta sig för.

Bernypisa

Vit flugsvamp är en del i den giftiga flugsvampsfamiljen. Svampen innehåller flera gifter bland annat amatoxiner som skadar tarmar, njuar och levern och phallotoxiner som kan ge lever- och njursvikt. Den vita flugsvampen har orsakat flera dödsfall genom åren och växer i hela Sverige förutom i Norrland, skriver Göteborgs Posten.

Eric Steinert

Toppig giftspindling bör inte ätas. Den kallas också toppig spindelskivling, spetstoppig spindelskivling eller giftskivling. Om du är ute och plockar trattkantareller bör du se upp eftersom giftspindlingen ofta växer på samma ställen. Giftet som svampen innehåller heter orellanin och skadar njurarna. Symptom är extrem törst och smärtor i mage och buk.


Röd flugsvamp är kanske den svamp som alla tänker på när man talar om giftiga svampar. Den röda flugsvampen innehåller en rad gifter. Bland annat ibotensyra som är nervskadande och  muskarin som är ett nervgift och orsakar blodtrycksfall. 

Archenzo

Lömsk flugsvamp heter på latin Amanita phalloides. Den är grönaktig med vita skivor och foten är grönflammig. Den lömska flugsvampen innehåller amatoxiner som är skadliga för tarmar, njurar och levern.

Eric Steinert

Gallsoppen är förvisso inte giftig men oätlig på grund av sin beska smak. Dessutom förväxlas den lätt med Karljohan-svampen.

Strobilomyces

Den här svampen tillhör flugsvamparna och tillhör amaitasläktet. Den kallas brun kamskivling och bör inte ätas för giftet i flugsvamparna är nervskadande.

Brun hattmurkla kallas också för biskopsmössa. Den förväxlas ofta med svampen lömsk biskopsmössa som är betydligt giftigare. Men man bör inte äta den här svampen heller. Hattmurklan innehåller giftet gyromitrin som även vid låga doser har cancerogena egenskaper på lång sikt. Giftet är mycket starkt och bara att andas in det är farligt.

Piotr J

Giftkremla – Svampen påminner om en röd flugsvamp. Men giftkremlan är faktiskt inte lika giftig. Den har en starkt brännande smak och klassas som oätlig. Svampen innehåller ett svagt gift som retar magen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset